Aardappel-Spinazie Ovenschotel

°°° recept voor 2 personen °°°

°°° voorbereiding 10 minuten, bereiding 40 minuten °°°

INGREDIËNTEN 

100 gr jonge spinazieblaadjes

Klontje goede boter

Nootmuskaat

500 gr aardappelen

Een snuifje zout

Voor de saus

1 sjalot

Klontje goede boter

Een snuifje zout

10 gr bloem

125 ml halfvolle melk

250 ml culinaire room

1 eierdooier

Nootmuskaat

Voor de afwerking van de ovenschotel

Een handvol verbrokkelde feta

Een handvol geroosterde pijnboompitten

Peper

RECEPT

Verwarm de oven voor op 180 gr Celsius.

Was de spinazie en dep droog. Schil de sjalot en snij fijn.

Verwarm het klontje boter op een zacht vuur en stoof er gedurende 5 minuten de jonge spinazieblaadjes in aan. Kruid af met nootmuskaat. Verwijder uit de pan en laat goed uitlekken. Eenmaal afgekoeld, knijp je het vocht er uit met je handen. Zet even opzij.

Schil de aardappelen en snij ze in fijne schijfjes. Zorg er voor dat de schijfjes allemaal ongeveer dezelfde dikte hebben. Kook ze gedurende 15 minuten in licht gezouten water. Giet af en zet even langs de kant.

Rooster de pijnboompitten in een braadpan zonder vetstof. Zet even opzij.

Bereid nu de saus. Laat het klontje boter smelten op een zacht vuur. Voeg de fijngesneden sjalot toe en roer enkele malen om met een houten lepel. Kruid met het snuifje zout en wat nootmuskaat. Voeg de bloem toe en roer tot deze vermengd is met de sjalot en de gesmolten boter. Giet er nu de melk bij en blijf roeren. Tenslotte giet je er de room bij en laat je deze saus nog een 5 à 10 minuten sudderen zodat ze indikt tot de gewenste dikte. Ik persoonlijk heb graag een dikke, smeuïge saus. Niet te lopend. Haal van het vuur en roer er de eierdooier onder.

Nu kan je de ovenschotel vullen. Begin met een onderste laag saus (ongeveer de helft van je saus). Leg daar bovenop de gekookte aardappelschijfjes. Kruid met peper. De volgende laag is de spinazie, mooi verspreid over het geheel. En daar bovenop, als laatste laag, de rest van de saus. Afwerken met verbrokkelde feta en geroosterde pijnboompitten.

Wil je nog extra groenten? Dan kan je er gerust nog gehalveerde mini-tomaten bovenop leggen.

Schotel gaat zo’n 20 minuten in de voorverwarmde oven en klaar is kees. Ideaal op winterse dagen. Heerlijk genieten! En gaat perfect samen met een stukje vlees of vis naar keuze.