Wanneer de herfst in ’t land is, schakel ik langzaam over van rosé wijntjes naar rode wijn. Les Réserves van Le Grand Noir is een wijn die niet elk jaar wordt geproduceerd. Het is de rijkste en meest complexe wijn van het Le Grand Noir assortiment. Het is een perfecte weerspiegeling van de beste wijngaarden van Syrah en Grenache én het karakteristieke karakter van de appellatie van de Languedoc. Deze fles wijn is het perfecte cadeau voor een wijnliefhebber.
Wat typeert deze Les Réserves?
De wijn rijpt in eikenhouten vaten, maar er wordt voor gezorgd dat de smaak van het hout het fruit niet overheerst.
De Syrah brengt aroma’s van zwart fruit met tonen van witte peper, terwijl de Grenache tonen van kersen en aardbeien een wat extra kruidensmaak met zich meebrengt. Deze smaken worden aangevuld met subtiele tonen van vanille en koffie uit de eikenhouten vaten.
Druivensoort: 55% Syrah, 45% Grenache.
Oorsprongsbenaming: IGP Pays d’Oc.
Streek: Minervois, Languedoc-Roussillon.
Waar kan je deze Le Grand Noir wijn kopen?
Je vindt deze wijnen niet in de Belgische supermarkten, enkel in speciaalzaken. Wil je graag een speciaalzaak in jouw buurt vinden, aarzel dan niet de vraag te stellen aan Sylvie van Schenk Benelux via sylvie.lantain@schenk.be (www.schenk.be)
Andere Le Grand Noir wijnen beschreef ik al in de volgende artikels: Le Grand Noir Chardonnay – Le Grand Noir Les Réserves (wit) en Le Grand Noir Viognier .
Food-wine pairing
Deze Le Grand Noir Les Réserves past perfect bij vlees: rundvlees, lamsvlees, maar ook bij wild (hert en fazant).
Ik combineerde met een bladerdeeghapje. Het is er eentje waarbij ik eerst in brunoise fijn gesneden butternut aanstoofde in olijfolie. Ik voegde naast peper en zout ook fijngesnipperde knoflook en verse salie toe. Vervolgens gebruik je vierkante bladerdeeg vellen waarbij je één vel gebruikt om daar repen van 1 cm uit te snijden. De repen worden langs de randen van de vierkanten gelegd. Deze gaan tijdens het bakken in de oven omhoog komen zodat je een “pakketje” verkrijgt.
Leg de bladerdeeg vierkantjes op het bakpapier op een bakplaat. Vul de binnenkant met de gestoofde butternut en besmeer de randen met losgeklopt ei. Bak deze gedurende 15 minuten in een voorverwarmde oven van 180 gr C.
Serveren doe je met fijngesneden eendeborstfilet en gefrituurde uitjes. Kan perfect als hapje en als voorgerecht.
Zeker eens van de beste /prijs kwaliteit wijnen