Selecteer een pagina

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Plukbrood

door | 8 januari 2025 | Aperitief

Hapjes
Het hele jaar door
Een plukbrood kan zeker en vast zijn plaats vinden op jouw feesttafel. Je kan het serveren als hapje of als lunch. En met de ingrediënten kan je sowieso variëren zodat het volledig naar ieders goesting is gemaakt.
Plukbrood gevuld met lekkers

Dit is een heel leuk hapje of tussendoortje dat snel gemaakt is en waarmee je eindeloos kan variëren: plukbrood. Zoals het woord het zegt, je plukt stukjes brood. En dat brood, dat is afgewerkt met verschillende smaakmakers. Gaande van kaas tot charcuterie en allerlei extra toevoegingen. Maak het gerust het kids proof. Je zal zien, ze zullen smullen!

Hoe stel ik mijn plukbrood samen?

Kies het juiste brood. Een stevig brood zoals bijvoorbeeld een groot, rond, bruin boerenbrood. Dit houdt goed zijn vorm en is gemakkelijk te vullen zonder dat het uit elkaar valt.

Maak goede inkepingen. Maak een rasterpatroon: eerst parallelle lijnen over de breedte en dan lijnen over de lengte, zonder door de bodem van het brood te snijden. Maar toch diep genoeg zodat je het kan opvullen.

Kies een makkelijke vulling. Denk aan smeltbare kazen, boter/olijfolie/kruiden, charcuterie, zongedroogde tomaten,… werk steeds in lagen: eerst de kaas, dan de kruiden en als laatste de olijfolie/boter/smaakmakers.

Hier komen enkele combinaties.

Het klassieke plukbrood is gevuld met Camembert, spekjes, rozemarijn, honing en olijfolie. De romigheid van de Camembert met de zoute spekjes en de geurige rozemarijn zorgt voor een heerlijke smaak.

Ik kies mijn combinaties steeds op basis van de kaas. Das altijd mijn beginpunt. ik geef je wat voorbeelden:

  1. Ga voor een Belgische kaas zoals Brie L’Exquis, een zachte kaas met romige structuur. Zoek je andere Belgische kazen, neem gerust een kijkje op de website van Lekker Van Bij Ons (link). Vervang in dat geval het spek door ovengebakken beenham. Qua kruiden combineer je met bieslook en afwerken doe je met honing en extra stukjes ongezouten roomboter. Dit recept vind je hieronder.
  2. Maak eens een Italiaanse variant met mozzarella, zongedroogde tomaten, verse basilicum, balsamico en olijfolie.
  3. Of een meer feestelijke variatie met Gorgonzola, walnoten en peer. De crunch van de walnoten gaat heel goed samen met de zoetheid van de peer. Een beetje honing maakt het af.
  4. Voor de liefhebbers van geitenkaas: deze kaas gaat perfect samen met hartige tijm, krokante walnoten en zoete honing.
  5. En als laatste, een zoete afsluiter met chocolade, banaan en geroosterde hazelnoten. Zo wordt je plukbrood het ideale feestdessert. Dit plukbrood-dessert doet me denken aan mijn croque banaan-hazelnoot (link).

Plukbrood

Recipe by LizzylizzCourse: Aperitief
1 plukbrood

6

personen

Een plukbrood kan zeker en vast zijn plaats vinden op jouw feesttafel. Je kan het serveren als hapje of als lunch. En met de ingrediënten kan je sowieso variëren zodat het volledig naar ieders goesting is gemaakt.

INGREDIËNTEN

  • 1 boerenbrood

  • 5 grote schellen ovengebakken beenham

  • 1 Brie L’Exquis

  • Bieslook – vloeibare honing – peper en zout – 125 gr ongezouten roomboter (Campina)

BEREIDINGSWIJZE – VERWARM DE OVEN VOOR OP 180 GR C

  • Snijd met een broodmes een raster met vierkantjes van 4 op 4 cm uit het boerenbrood. Ga met je mes tot net aan de bodem, maar snijd het brood niet door.
  • Vul de gleuven met de in stukjes getrokken beenham en kleine stukjes Brie L’Exquis.
  • Overgiet met honing en kruid met peper en zout. Verdeel de boter in de gleuven. Bak het brood 10 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Haal het brood uit de oven en versnipper er bieslook over. Onmiddellijk serveren.

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

hello
Lizzylizzblog - Lizzy

Hey, ik ben Lizzy

Koken met verse Belgische producten, daar hou ik van. Een lekker stuk vlees of vis, rijkelijk overgoten met een goeie saus, stoofpotjes, ovenschotels, pasta in al zijn geuren en kleuren, het komt hier allemaal aan bod.

Meer over lizzy

Lizzy ergens anders

Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox!

Ontvang de nieuwste recepten rechtstreeks in je mailbox.

Voeg je bij 96 andere abonnees

Populaire berichten

Nog enkele interessante recepten

Penne met kerstomaten en rode pesto

Penne met kerstomaten en rode pesto

Deze eenvoudige penne is een smakenbom. Tijd om terug een eenvoudig pasta gerecht in de kijker te zetten. Deze gerechten zijn perfect om een drukke, wekelijkse dag mee af te sluiten. Snel klaar, met weinig ingrediënten en je kan ze zelf zo gezond maken als je wil door...

Mosselen mediteranée

Mosselen mediteranée

Vandaag deel ik met jullie een unieke combinatie: Zeeuwse mosselen met een Portugese twist. Mosselen mediteranée is een recept van de Gentse chef Sam D'Huyvetter. Je kent hem ongetwijfeld van zijn restaurant Bar Bask (link) en Pinxtosbar Tabernabask (link). In het...

Hapjes

Hapjes

Het is de periode van het jaar, hapjestijd is aangebroken. Niets beter dan zelfgemaakte hapjes. Zo makkelijk, zo smaakvol en vooral zo veel beter dan die gekochte kant-en-klare hapjes. Je kan ze in alle vormen en smaken maken. Koude hapjes, warme hapjes, toastjes,...

Le Grand Noir Les Réserves (rood)

Le Grand Noir Les Réserves (rood)

Wanneer de herfst in 't land is, schakel ik langzaam over van rosé wijntjes naar rode wijn. Les Réserves van Le Grand Noir is een wijn die niet elk jaar wordt geproduceerd. Het is de rijkste en meest complexe wijn van het Le Grand Noir assortiment. Het is een perfecte...