Dit is een heel leuk hapje of tussendoortje dat snel gemaakt is en waarmee je eindeloos kan variëren: plukbrood. Zoals het woord het zegt, je plukt stukjes brood. En dat brood, dat is afgewerkt met verschillende smaakmakers. Gaande van kaas tot charcuterie en allerlei extra toevoegingen. Maak het gerust het kids proof. Je zal zien, ze zullen smullen!
Hoe stel ik mijn plukbrood samen?
Kies het juiste brood. Een stevig brood zoals bijvoorbeeld een groot, rond, bruin boerenbrood. Dit houdt goed zijn vorm en is gemakkelijk te vullen zonder dat het uit elkaar valt.
Maak goede inkepingen. Maak een rasterpatroon: eerst parallelle lijnen over de breedte en dan lijnen over de lengte, zonder door de bodem van het brood te snijden. Maar toch diep genoeg zodat je het kan opvullen.
Kies een makkelijke vulling. Denk aan smeltbare kazen, boter/olijfolie/kruiden, charcuterie, zongedroogde tomaten,… werk steeds in lagen: eerst de kaas, dan de kruiden en als laatste de olijfolie/boter/smaakmakers.
Hier komen enkele combinaties.
Het klassieke plukbrood is gevuld met Camembert, spekjes, rozemarijn, honing en olijfolie. De romigheid van de Camembert met de zoute spekjes en de geurige rozemarijn zorgt voor een heerlijke smaak.
Ik kies mijn combinaties steeds op basis van de kaas. Das altijd mijn beginpunt. ik geef je wat voorbeelden:
- Ga voor een Belgische kaas zoals Brie L’Exquis, een zachte kaas met romige structuur. Zoek je andere Belgische kazen, neem gerust een kijkje op de website van Lekker Van Bij Ons (link). Vervang in dat geval het spek door ovengebakken beenham. Qua kruiden combineer je met bieslook en afwerken doe je met honing en extra stukjes ongezouten roomboter. Dit recept vind je hieronder.
- Maak eens een Italiaanse variant met mozzarella, zongedroogde tomaten, verse basilicum, balsamico en olijfolie.
- Of een meer feestelijke variatie met Gorgonzola, walnoten en peer. De crunch van de walnoten gaat heel goed samen met de zoetheid van de peer. Een beetje honing maakt het af.
- Voor de liefhebbers van geitenkaas: deze kaas gaat perfect samen met hartige tijm, krokante walnoten en zoete honing.
- En als laatste, een zoete afsluiter met chocolade, banaan en geroosterde hazelnoten. Zo wordt je plukbrood het ideale feestdessert. Dit plukbrood-dessert doet me denken aan mijn croque banaan-hazelnoot (link).
Plukbrood
Course: Aperitief6
personenEen plukbrood kan zeker en vast zijn plaats vinden op jouw feesttafel. Je kan het serveren als hapje of als lunch. En met de ingrediënten kan je sowieso variëren zodat het volledig naar ieders goesting is gemaakt.
INGREDIËNTEN
1 boerenbrood
5 grote schellen ovengebakken beenham
1 Brie L’Exquis
Bieslook – vloeibare honing – peper en zout – 125 gr ongezouten roomboter (Campina)
BEREIDINGSWIJZE – VERWARM DE OVEN VOOR OP 180 GR C
- Snijd met een broodmes een raster met vierkantjes van 4 op 4 cm uit het boerenbrood. Ga met je mes tot net aan de bodem, maar snijd het brood niet door.
- Vul de gleuven met de in stukjes getrokken beenham en kleine stukjes Brie L’Exquis.
- Overgiet met honing en kruid met peper en zout. Verdeel de boter in de gleuven. Bak het brood 10 minuten in de voorverwarmde oven.
- Haal het brood uit de oven en versnipper er bieslook over. Onmiddellijk serveren.
0 reacties