Aperitiefhapjes met tomaat

••• recept voor 4 personen •••

••• voorbereiding 10 minuten, bereiding 30 minuten •••

Zondag Hapjesdag. Gezellig aperitieven, daar horen wat hapjes bij natuurlijk. En als je ze zelf maakt, zijn ze toch net dat ietsje beter.

Ik had nog 3 tomaten liggen. Ik gebruikte het vruchtvlees om een tomatencompote en de pitjes om een tomatenbotersaus mee te maken. Wat aardappelchips en enkele scampi’s. Feestje hoor!

 

INGREDIËNTEN

3 tomaten

Peper en zout

1 sjalot

2 EL tomatenconcentraat met groenten (Pomo e Legumi Elvea)

1 EL balsamicoazijn

50 ml witte wijn

2 KL gedroogde basilicum (Mill&Mortar)

Klontjes koude boter

2 grote aardappelen

Bakboter

Wat verse basilicumblaadjes

12 scampi’s

RECEPT

Aardappelchips

Schil de aardappelen en snij deze in zeer fijne schijfjes. Je kan hiervoor een mandoline gebruiken (pas op voor de vingers!) of gewoon met een aardappelmes zoals ik heb gedaan. Spoel de schijfjes onder koud water en dep droog met keukenpapier.

Aardappelschijfjes gedurende 5 minuten bakken in frituurvet voorverwarmd op 170 gr Celsius.

Tomatencompote

Schil de sjalot en snipper fijn. De helft gebruik je voor deze compote. De andere helft zet je opzij voor de tomatenbotersaus.

Snij onderaan de tomaten een kruis in elke tomaat. Dompel de tomaten 30 seconden onder in kokend water en spoel ze vervolgens af onder koud stromend water. Je kan nu de tomaten heel gemakkelijk ontvellen.

Verwijder het binnenste inclusief de pitjes en zet deze opzij voor de tomatenbotersaus. Je houdt het vruchtvlees over dat je in brunoise (kleine blokjes) mag snijden.

Verwarm de bakboter op een zacht vuur. Stoof er de sjalot in aan en voeg er nadien de brunoise van het vruchtvlees aan toe. Kruid met peper, zout en voeg 1 KL gedroogde basilicum toe. Even omroeren met een houten lepel en 1 EL tomatenconcentraat toevoegen. De balsamicoazijn en een goede scheut water er bij en een 10-tal minuten laten sudderen zodat de compote een mooie structuur krijgt.

Scampi’s

Gebruik dezelfde pan van de tomatencompote. Je hoeft ze niet af te wassen. De bakresten van de tomatencompote geven een goede smaak aan de scampi’s. Voeg wat bakboter toe. Scampi’s kort aanbakken aan beide zijden.

Tomatenbotersaus

Bakboter verwarmen op zacht vuur. Fijn gesnipperde sjalot kort aanstoven. Blussen met de witte wijn en even laten inkoken.

De pitjes van de gepelde tomaten en 1 EL tomatenconcentraat toevoegen, een aantal keer omroeren. Kruiden met peper, zout en 1 KL gedroogde basilicum. Ook wat water toevoegen. Een 10-tal minuten laten pruttelen.

Pan van het vuur halen en de inhoud door een puntzeef gieten. Je bekomt een mooie, zuivere tomatencoulis. Deze ga je nu, onder voortdurend roeren met een garde, binden met de klontjes koude boter. Doe dit terwijl de pan op het vuur staat. Afkruiden met peper en zout.

Afwerken met wat fijngesnipperde verse basilicum en serveren in kommetjes. De sfeer zit er helemaal in… genieten maar!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *