Net een zalige wandeling achter de rug in het Woluwe-park hier in het Brusselse. Heb deze week al flink wat binnen gezeten en ik merkte dat een frisse neus halen een ongelooflijk positieve invloed heeft op mijn humeur en vooral op mijn creativiteit. Had precies wel een dipje deze week.
Deze hele corona periode begint nu toch wat door te wegen en als ik op het nieuws hoor dat we tegen September terug een normaal leven zouden kunnen oppakken, dan ben ik enerzijds heel blij een vooruitzicht te hebben, maar dan denk ik toch anderzijds bij mezelf “dit is wel nóg eens negen maanden alvorens we ons “gewoon” leven kunnen terug hebben”. Dus ja, laten we zeggen dat deze wandeling broodnodig was!
Niets ook zaliger dan – bij thuiskomst – te genieten van een smeuïg, luchtig stukje cake. Ik ging voor een basis vanille cake waaraan ik een appel in fijn gesneden brunoise toevoegde. Drie zaken zijn essentieel om de “luchtigheid” in je cake te krijgen
- de boter best zacht kneden met je handen en niet smelten in de microgolf oven/pan
- de bloem eerst zeven alvorens ze toe te voegen
- de eiwitten opkloppen – met het zakje vanillesuiker – tot mooie pieken
Het boodschappenlijstje ziet er als volgt uit
125 gr boter – 125 gr suiker – 4 eieren – 125 gr patisseriebloem* – 1 zakje vanillesuiker – 1 appel
(*) gebruik je zelfrijzende bloem, dan hoef je niets extra toe te voegen; gebruik je gewone (patisserie)bloem, dan dien je bakpoeder toe te voegen. Ik hanteer 1 zakje bakpoeder per 500 gr patisseriebloem
Bereidingswijze
Cakebeslag maken is makkelijk. Wel is het belangrijk de stappen in de juiste volgorde te doorlopen. Zo krijg je die smeuïge luchtige cake waar we het over hebben.
- vermals de boter met je handen (haal deze dus even voor je begint uit de koelkast) – klop deze zacht in je keukenrobot gedurende 5 minuten
- voeg de suiker toe en klop nog eens 10 minuten lang
- vervolgens mogen de eierdooiers er één voor één bij – blijf kloppen (opnieuw zo’n 5 minuten) tot je een luchtige, homogene massa hebt
- zeef de bloem en spatel ze voorzichtig door de massa
- klop de eiwitten met de vanillesuiker tot zachte pieken en roer deze dan voorzichtig door het beslag
Cakevorm invetten en bebloemen, oven voorverwarmen op 180° gr Celsius. Cake bakken gedurende 20-30 minuten, hangt af van het type oven dat je gebruikt. Check regelmatig eens en prik met een pin in het beslag om te zien of de cake klaar is.
