Lizzylizzblog

Appeltaart

De tweede Foodie waarmee ik aan de slag ging voor de rubriek “Koken onder Foodies” was Stijn van Stijn’s Kitchen. We kregen heel leuke reacties op zijn eerste gerecht Bouchot mosseltjes met zilte groenten en een zuurdesem venkel krokantje – altijd fijn om complimentjes te krijgen, ze fleuren je dag op.

Tijd dus voor recept nummer twee! Want elke foodie krijgt de gelegenheid om niet één maar twee recepten te bereiden. Awel NEEN… er komt (voorlopig) geen tweede recept van Stijn, ik hou nog iets anders in petto voor hem 😉

Vandaag zet ik graag zijn echtgenoot Glen even in de kijker. Jullie kennen hem misschien via zijn Instagram account Bread_Baker_Glen. Of van één of ander tv programma dat ik niet ga vernoemen haha.

Hij is een schatje, maar echt een schatje. Altijd goed geluimd, altijd paraat om te helpen, altijd klaar om lekker gebak of brood tevoorschijn te toveren. Want bakken, ja jongens, bakken dat kan hij hoor! Taarten, cake, brood,… noem het maar op en hij gaat aan de slag. Ook al moet hij een paar keer herbeginnen, hij moet en zal het perfecte recept vasthebben.

Een leuke anekdote? Elke keer als we op bezoek gaan, moet je opletten welke vreemde “wezens” er op de keukenbar staan. Een deegje meer of minder dat staat te rijzen, daar moet je niet van opkijken. Is het dan echt zo verwonderlijk dat ik er spontaan begin tegen te babbelen ?!?

Over nu naar het echte werk, het bakken

Glen koos er voor om zijn fameuze appeltaart te bakken. Drie fases: de bodem, de pudding en de appels. De oven verwarmen we voor op 175°C.

  • De bodem

Het allerbelangrijkste, vet de bodem van je taartvorm (diameter 26cm) in en bestrooi deze met bloem. Schud even met de vorm zodat alle delen gelijkmatig bebloemd zijn. Leg op de bodem 1 vel kant-en-klaar bladerdeeg en druk het voorzichtig aan. Snij het overhangende deeg aan de rand weg.

  • De pudding

Klop 4 eierdooiers met 100 gr kristalsuiker tot een “ruban” (i.e. een witte, luchtige massa). Voeg 50 gr vanillepoeder toe en meng dat onder de ruban.

Snij 1 vanillestok in twee en schraap er de vanillezaadjes uit. Breng zowel de stok als de zaadjes aan de kook met 0,5 L volle melk (Campina). Voeg een kaneelstokje en steranijs toe om een extra krachtige smaak te krijgen.

Giet de melk bij de ruban en roer even om. Giet vervolgens het mengsel terug in de pan en zet deze opnieuw op het vuur. We gaan de pudding tot net voor het kookpunt laten komen (85° C – dit noemen we ook wel “porter à la nappe”).

Haal van het vuur en stort de pudding in een kom, bedek hem met vershoudfolie dat je goed aandrukt en laat afkoelen in de frigo. Na het afkoelen verwijderen we dan vanillestok, kaneelstok en steranijs.

  • De appels

Smelt wat goeie boter in een braadpan. Snij 4 appels in blokjes en bak ze zachtjes aan in de boter. Bestrooi met een paar lepels kristalsuiker en een eetlepel kaneelpoeder. Gaar op een zacht vuur en laat karamelliseren. Giet de appels vervolgens in een vergiet en laat uitlekken.

Roer de afgekoelde pudding los en verdeel deze gelijkmatig over de taartbodem. Bedek de pudding met de appelblokjes. Hierover komt nog een tweede kant-en-klaar bladerdeeg vel dat we in een welbepaald motief hebben versneden. Wij gingen voor fijne reepjes en hartjes. Smeer 1 eigeel over de bladerdeegstukjes en bestrooi met grote kristalsuiker parels. Bak 35 minuten in de oven.

Met trots stel ik hier zijn pronkstuk voor. Gefotografeerd bij daglicht en met een beperkt aantal props. Een eenvoudige, doch zeer elegante stijl, volledig hoe ik Glen ken en waardeer. Thank you buddy, you made my day!

1 reactie

Laat hier een snelle reactie achter.