Lizzylizzblog

Appeltje-krokant met crème anglaise

Crème anglaise of Engelse room. Dat maak je met eieren, volle melk en suiker. Deze custard wordt in de klassieke Franse keuken gebruikt voor het bereiden van gebonden en koude sauzen, roomijs, soufflés en crèmes. Het onder voortdurend roeren en laten koken van de in melk opgeloste eierdooiers leidt tot een gebonden massa die zacht van smaak is.

Het is het appelseizoen dus ‘t is een perfect moment om een crème anglaise te combineren met appeltjes. Herfstige dagen, straten vol bladeren, de wind die regelmatig van de partij is, de temperatuur die opeens serieus gedaald is,… laten we die appeltjes maar bakken in de oven! Afwerken gaan we met granola, die zorgt dan weer voor extra bite. Ruik je reeds de lekkere geuren door de keuken zweven?

Appeltje-krokant met crème anglaise

Course: DessertCuisine: Pudding & crèmes
Personen

8

personen

Herfstige dagen, straten vol bladeren, de wind die regelmatig van de partij is, de temperatuur die opeens serieus gedaald is,… het is tijd voor appeltjes gebakken in de oven. En wat hoort daar volgens Lizzy bij? Een lekkere Engelse room oftewel een crème anglaise. Smullen maar!

IngrediËNTEN

  • 4 appels, 1 citroen, 2 EL honing, wat kaneel

  • Crème anglaise: 1L volle melk (Campina), 1 vanillestokje, 10 eierdooiers, 250 gram kristalsuiker

  • Afwerking: een handvol granola en wat chocolade nibs

BEREIDINGSWIJZE – VERWARM DE OVEN VOOR OP 180°C

  • Was de appels, schil ze, snij in 4 parten, verwijder het klokhuis en snij de parten dan telkens nog eens middendoor (je bekomt 8 stuks). Leg deze in een ingevette ovenschaal, knijp er de citroen over uit en roer er de honing onder. Kruid met de kaneel. Bak deze gedurende 15 minuten in de oven.
  • Maak de Engelse room. Snij de vanillestok open en schraap er de zwarte puntjes uit.
    Breng de melk met de vanille aan de kook. Klop ondertussen de eierdooiers en de suiker samen los tot een witte massa. Giet vervolgens de kokende melk geleidelijk aan, en al roerend, over deze ei-suiker massa.
  • Giet het hele mengsel terug in de pan en laat het op laag vuur langzaam binden. Roer regelmatig door met een spatel of garde (porter à la nappe – tot 85° gr Celsius). Koel ‘au bain-marie’ op ijswater, dek het oppervlak af met vershoudfolie.
  • Serveer de appeltjes uit de oven met de crème anglaise en verbrokkel er wat granola over. Werk af met chocolade nibs.

KANTTEKENING

  • Je kan crème anglaise ook gebruiken als basis van een chocomousse. Ontdek hier het recept!