Ballekes in tomatensaus – Versie 2.0

••• recept voor 2 personen •••

••• voorbereiding 15 minuten, bereiding 30 minuten •••

INGREDIËNTEN

300 gr gehakt varken-kalf

1 sjalot

1 ei

Peper en zout

Klontje bakboter

Champignons

Tomatenpuree (Elvea 1885)

Rundsbouillon (Bouillon Herkules)

1 tomaat

1 EL olijfolie

Verse basilicumblaadjes

RECEPT

Dit recept kwam tot stand voor de #coronafoodchallenge van Stijn’s Kitchen.

Hij vroeg foodbloggers een gerecht te maken met minstens 9 van 15 door hem voorgestelde ingrediënten. Je mag er eveneens max. 3 ingrediënten aan toevoegen. Ik ging voor een vereenvoudigde versie van mijn klassieke ballekes in tomatensaus.

Schil de sjalot en snipper fijn.

Borstel de champignons proper, snij het voetje af en snij vervolgens in fijne schijfjes.

Snij de tomaat in kleine blokjes en verwijder de pitjes.

Meng het gehakt met een halve fijngesnipperde sjalot en 1 ei. Kruid af met peper en zout. Ik heb helaas geen paneermeel in huis, anders had ik dat er ook bij gedaan. Je hebt dan iets “stevigere” ballekes. Mooier van vorm omdat je beter, ronder kan rollen.

Breng water met bouillon aan de kook en leg er voorzichtig de gerolde ballekes in. Laat ze zo’n 10 minuten koken, tot ze boven drijven.

Verwarm de bakboter en de olijfolie samen in de pan en stoof de andere helft van de fijngesnipperde sjalot aan. Voeg de champignonschijfjes toe. Schud een paar keer de pan op. Doe er nu de tomatenblokjes bij. Voeg de tomatenpuree toe en de ballekes. Lepel er de bouillon beetje bij beetje bij. En laat telkens opnieuw de saus inkoken. Doe zo voort tot je de gewenste sausdikte bereikt.

Ik werkte af met wat verse basilicumblaadjes alvorens te serveren. Perfect met wat puree of met frietjes.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *