••• recept voor 4 personen •••
••• voorbereiding 10 minuten, bereiding 30 minuten •••
INGREDIENTEN
Voor de ballekes
1 kg runds-varken gehakt
Peper en zout
1 EL nootmuskaat
Paneermeel
1 ei
1 dl melk
2 sjalotten
1 teentje look
Olijfolie
Voor de tomatensaus
1 sjalot
1 stengel witte selder
1 wortel
Olijfolie
1 teen look
Gedroogde tijm en oregano
Laurierblad
1 L gevogeltefonds
1 groot blik gepelde tomaten
1 EL Worcestersaus en 1 EL balsamicoazijn
Peper en zout
RECEPT
Verwarm de oven voor op 180 gr Celsius.
Schil de sjalot, snipper ze fijn en stoof ze zachtjes aan in wat olijfolie.
Maak de gehaktballekes door in een grote kom het gehakt te mengen met peper en zout, nootmuskaat, wat paneermeel, het ei, de melk, de gestoofde sjalot en de fijngesnipperde look.
Draai ballekes van dezelfde grootte (tip: gebruik een roomijsschepper hiervoor) en leg ze op een ovenplaat bedekt met bakpapier. Overgiet met wat olijfolie. Bak ze zo’n 6-8 minuten.
Schil de sjalot en de wortel om de tomatensaus te maken. Snipper de sjalot fijn. Snij de wortel en de witte selder in fijne schijfjes. Stoof deze allemaal aan in wat olijfolie. Kruid met fijngehakte look, tijm en oregano. Ook wat peper en zout er bij.
Bevochtig met de gevogeltefonds en voeg het laurierblad toe. Giet er eveneens het blik gepelde tomaten bij. Laat een 30-tal minuten pruttelen.
Haal vervolgens de saus van het vuur en verwijder het laurierblad. Mix de saus fijn met een staafmixer en zeef ze door een puntzeef. Kruid af met peper en zout. Voeg er de Worcestersaus en de balsamicoazijn bij. Als ze niet dik genoeg zou zijn, voeg dan wat blanke roux (of wat maïszetmeel) toe. Laat nog even inkoken en voeg er de ballekes aan toe.
Smakelijk x