Dit eenvoudig recept zorgt voor heerlijke ballekes in een smaakvolle tomatensaus, perfect voor een doordeweekse maaltijd.

Ballekes in tomatensaus

Het geheim achter de perfecte ballekes in tomatensaus: dat ontdek je hier!

Ballekes: een culinaire klassieker die door jong en oud geliefd is. Van traditionele recepten tot een moderne twist: voor elke gelegenheid bestaat er wel een soort ballekes. Ik maakte reeds ballekes in witloofroomsaus en een ovenschotel met rijst, ballekes en groene asperges. Deze recepten vind je onderaan. Vandaag vertel ik je meer over Lizzy’s ballekes in tomatensaus, op grootmoeders wijze zeg maar.

Misschien verrassend, maar ik voeg geen tomatensaus toe. Ik maak een saus op basis van het kookvocht van de ballekes en geef de rode kleur en de tomatensmaak vorm door tomatenconcentraat te gebruiken. Geen tomatenblokjes dus of passata. Ik vind dit persoonlijk een perfect doordeweekse maaltijd. Je kan de ballekes in tomatensaus gerust op voorhand maken als je weinig tijd hebt. Maar eerlijk, ze zijn op hun best als je ze “à la minute” bereidt en uiteindelijk zet je deze in minder dan een half uur op tafel.

Ballekes in tomatensaus

Recipe by LizzylizzCourse: HoofdgerechtenCuisine: Sauzen
Personen

4

personen

Dit eenvoudig recept zorgt voor heerlijke ballekes in een smaakvolle tomatensaus, perfect voor een doordeweekse maaltijd. En in nog geen 30 minuten tijd staan deze te pronken op jouw tafel!

INGREDIËNTEN

  • Water – laurierblad – tijm – peper – zout – nootmuskaat – 800 gr varkensgehakt

  • 1 grote zoete ajuin en 2 sjalotten – ongezouten roomboter

  • 2 EL bloem – 70 gr dubbel geconcentreerde tomatenpuree – een goeie scheut Madeira wijn

BEREIDINGSWIJZE

  • Breng het water samen met de kruiden aan de kook. Rol ballekes van het gehakt en voeg deze toe aan het kokend water. Als de ballekes boven komen, zijn ze klaar en mag je ze met een schuimspaan uit de kom halen.
  • Smelt de boter en stoof er zachtjes de fijngesnipperde ui en sjalot in aan, tot deze glazig zijn. Strooi er de bloem over en roer even onder elkaar. Voeg nu kookvocht van de ballekes toe. Pollepel per pollepel tot je saus de juiste consistentie heeft.
  • Vervolgens doe je er de tomatenpuree en de ballekes bij.
  • Afwerken doe je met de Madeira wijn. Laat nog even pruttelen en jouw saus is klaar.

Kanttekening

  • Ik kook de ballekes in water, maar je kan ze ook bakken in de pan. Dan zijn ze iets krokanter.
  • Laat het je smaken, Lizzy x

2 reacties

Laat hier een snelle reactie achter.