Lizzylizzblog

Ballekes in witloofroomsaus

Een leuke twist geven aan een klassiek gerecht, dat doe je met deze versie van ballekes.

Eens iets anders dan de klassieke ballekes in tomatensaus. Ga voor ballekes in witloofroomsaus. Een ware verrassing! Voorwaarde is natuurlijk wel dat je graag witloof eet. Dat is trouwens nu op zijn best in het winterseizoen.

Je hebt twee keuzes

  • of je gaat voor de meest smaakvolle versie en je gebruikt de volle room (33% vet) van Campina – de natuurlijke volle smaak van deze echte room zorgt voor een schitterend resultaat.
  • of je gaat voor een evenwichtige, doch ook best wel romige versie, met de culinaire room (20% vet) van Campina – deze room is ideaal voor dagelijks gebruik, bindt snel en is perfect om sauzen in te koken.

Mijn favoriet is de culinaire room, omdat ik toch vrij vaak kook met room en in zekere zin ergens wat “balans” wil houden in mijn voeding. Ik wil me de roomsauzen niet ontzeggen, maar ik bereid ze wel op een iets gezondere wijze. En af en toe is het feest! En gaan we voor een heerlijke maaltijd met een saus op basis van de volle room. Dat is gewoon genieten hoor.

Deze ballekes in witloofroomsaus, wel deze werden bereid met de volle room. Om onszelf even te verwennen. Om onszelf even te laten genieten van het leven. Om onszelf weer wat goeie moed in te spreken in deze toch wel bizarre tijden. Ik kan het jullie alleen maar aanraden. Laat jezelf eens gaan. En geniet, met volle teugen.

Ballekes in witloofroomsaus

Recipe by LizzylizzCourse: HoofdgerechtenCuisine: Sauzen
Personen

4

personen

Geen klassieke ballekes in tomatensaus vandaag. We geven er een twist aan met deze ballekes in witloofroomsaus. Een ware verrassing!

INGREDIËNTEN

  • Voor de ballekes: 500 gr gemengd gehakt – ongezouten roomboter – peper en zout

  • Voor de witloofroomsaus : 1 fijngesnipperde sjalot – 5 stronken witloof – ongezouten roomboter – peper, zout en gedroogde tijm – 1 EL honing – 200 ml volle room (33% vet)

BEREIDINGSWIJZE

  • Rol ballekes van het gehakt. Ik rol ze puur natuur, ik voeg er niets aan toe. Zorg er voor dat de ballekes allemaal ongeveer dezelfde grootte hebben, zodat ze ook gelijktijdig gaar gebakken. Mijn voorkeur gaat uit naar kleinere ballekes, sommigen houden van grote ballen, maar ik heb het daar niet zo voor. Maar dat is dus gewoon mijn persoonlijke voorkeur.
  • Smelt de boter op een hoog vuur. Leg er de ballekes in zodat ze “bruinen” aan één zijde. Kruid met peper en zout. Zet nu jouw vuur lager en draai de ballekes om zodat de andere zijde ook kan bruinen en nadien de ballekes verder kunnen garen. Neemt zo’n tien minuten in beslag. Bak ze niet helemaal door, we gaan ze nadien nog wat laten stoven in onze witloofroomsaus.
  • Snij het witloof overlangs, verwijder de buitenste laag en bovenaan het kopstuk. Snij de gehalveerde stronk vervolgens in fijne julienne (reepjes). Voeg de fijngesnipperde sjalot toe. Stoof aan op een zacht vuur, kruid met peper en zout, voeg de eetlepel honing en de gedroogde tijm toe.
  • Eenmaal het witloof bruin gestoofd is, ga je de volle room toevoegen en laat je deze lekker pruttelen totdat je saus de gewenste sausdikte bereikt. Op het einde laat je ook nog even de ballekes mee pruttelen.

Kanttekening

  • Dit recept werd ontworpen voor Campina (samenwerking).

2 reacties

Laat hier een snelle reactie achter.