Lizzylizzblog

Bladerdeeghapjes

Voor de rubriek “Koken onder Foodies” trok ik deze maand naar Balen. Ik hield mijn hart al vast. De laatste keer dat ik zelf richting Antwerpen reed (zo’n 20 jaar geleden) heb ik Antwerpen nooit gevonden en belandde ik in Nederland. Zelfs de weg naar huis terug vinden was een hele opdracht. En het is verboden te lachen hé 😉

Richting Balen dus. Bij Shana Vanhoof. Het gezicht achter de website Shana’s foodblog. Ik ben er geraakt hoor, heb er wel wat langer over gedaan dan voorzien (iets met alternatieve routes i.p.v. autostrade). Ik ken Shana uit de foodbloggerswereld, af en toe chatten we even met elkaar en wisselen we wat ideetjes uit. We gaan dus samen aan de slag. Koken onder Foodies. Of beter gezegd, in dit geval, Bakken onder Foodies. Ne een korte brainstorming besloten we twee verschillende bladerdeeghapjes te maken. Daar had ik al zo lang zin in, dus ik greep deze kans met beide handen.

Bladerdeeghapjes met geitenkaas, walnoten, honing en verse tijm

Niets zo eenvoudig als bladerdeeghapjes. Perfect om een avond met vrienden te starten of je eindejaarsfeesten mee op gang te trekken. Geen uren werk. Je kan gezellig met de gasten vertoeven en je zal zien. Iedereen is er verzot op!

Rol een vel bladerdeeg uit en druk er – met behulp van een cirkelvormig voorwerp (vb. een dresseer-ring of een glas) cirkelvormige rondjes uit. We gebruikten een cupcake-vorm om de bladerdeeg-cirkels in te leggen. Op elk rondje leg je een schijfje geitenkaas en verbrokkel je wat walnoten. Een goeie scheut honing en wat verse tijm er bij en de kous is er mee af. Bak ze zo’n 10-15 minuten (afhankelijk van het type oven dat je gebruikt) in een voorverwarmde oven van 180° C.

Bladerdeeghapjes met roomkaas en hespblokjes

Het tweede soort bladerdeeghapjes, daar hadden we het wat moeilijker mee. Niet met de keuze van de vulling, maar eerder met de vorm en hoe we ze zouden maken opdat ze toch ietwat “presentabel” zijn. Neem een rechthoekig bladerdeegvel en verdeel in gelijke rechthoeken of vierkanten. We gaan deze opvullen en vervolgens dichtvouwen.

We zijn er nog niet helemaal met die vorm, maar de vulling is alvast 100% goedgekeurd. Roomkaas mengen met geraspte kaas en hespblokjes. Bladerdeeg dicht vouwen en de randen plat drukken met een vork om een soort van “patroon” in het deeg te krijgen. Vervolgens bestrijken met eigeel. Deze mogen eveneens zo’n 10-15 minuten (afhankelijk van het type oven dat je gebruikt) in een voorverwarmde oven van 180° C.

Ook het fotograferen was een leerrijke ervaring met Shana. Ze heeft één mooie backdrop (zelfgemaakt) en echt hé, wat een beauty. We gebruikten deze om onze twee bladerdeeghapjes op te fotograferen. En ja, Shana daagde me uit om af te wijken van mijn gebruikelijk top-shot en uit mijn comfortzone te treden. Sideshots werden het. En weet je wat? Zot content van het resultaat. Zelfs het “lelijke” hapje is op een elegante manier gepresenteerd en kan er helemaal mee door. Ik keerde tevreden terug naar huis!

Dank je Shana voor jouw gezelschap. Ik heb genoten van ons dagje en hoop je gauw terug te zien. De hapjes waren top, ik zal zeker en vast aan jou denken als de feestdagen ten tonele komen. Can’t wait!

PS we maakten nog een gerecht 🙂 maar dat hou ik momenteel voor later 🙂 kwestie van er wat spanning in te houden!