Boeuf Bourguignon

°°° recept voor 2 personen °°°

°°° voorbereiding 20 minuten, bereiding 120 minuten °°°

INGREDIËNTEN

500 gr rundstoofvlees

100 gr gerookte spekblokjes (Herta)

1 ajuin en 1 teen knoflook

125 gr bruine champignons

1 wortel en 1 tak witte selder

125 gr zilveruitjes (diepgevroren)

Kruiden: 1 tak tijm, 1 laurierblad, 4 jeneverbessen, peper en zout

1 EL dubbel tomatenconcentraat (doppio concentrato)

250 ml rode wijn (Château St Barbe Merlot 2015 J. Fleury)

250 ml kalfsfond (Kalfsfond Lacroix)

1 EL bloem

1 KL suiker

Olijfolie

RECEPT

Schil de ajuin en snij hem grof.

Schil de knoflook en pers hem fijn.

Borstel de champignons en snij ze in 4.

Rasp de wortel en de selder met een dunschiller en snij beide grof.

Gebruik een stoofpot van goede kwaliteit. Een die tevens voldoende groot is. Je zal zien dat de smaak van je gerecht zoveel beter is. Een investering in zo’n pot is echt zijn geld waard. Ik gebruikte mijn stoofpot van Greenpan.

Smelt wat olijfolie op een zacht vuur. Bruin het rundstoofvlees aan alle zijden aan. Ik doe dit in twee keer. Immers als je al het vlees in één keer wil bruinen, zal je merken dat dit te veel is en je er niet in slaagt alle zijden bruin te krijgen. Kruid met peper en zout. Verwijder het vlees en leg dit even opzij.

In dezelfde pot voeg je nu de ajuin en de knoflook toe. Laat even sueren. De grof gesneden wortel en selder mogen er nu ook bij. Bestrooi met de bloem en roer enkele malen om met een houten lepel. Voeg het tomatenconcentraat toe en roer opnieuw enkele malen om.

Blus met de rode wijn en laat een 5-tal minuten inkoken. Voeg vervolgens de kalfsfonds toe. Ook de kruiden (tijm, laurier en jeneverbessen) mogen er bij.

Laat een 2-tal uren zachtjes sudderen, met het deksel op de pot.

Bruin ondertussen de champignons aan in een braadpan. Ik gebruik geen vetstof hiervoor. Ik voeg de gerookte spekblokjes toe en laat een 5-tal minuten bruinen.

Doe hetzelfde met de zilveruitjes. Bruin ze in een kleine hoeveelheid olijfolie en strooi er de suiker over. Dit zorgt voor een mooie bruine, glanzende kleur.

Wanneer de stoofpot klaar is, verwijder je de tijm, het laurierblad en de jeneverbessen. Voeg op het einde de champignons, de spekjes en de zilveruitjes toe. Het gerecht is klaar om opgediend te worden. Ik serveerde het met lekkere kroketten.

Laat het smaken,

Lizzy