Lizzylizzblog

Bouchot mosseltjes met zilte groenten en een zuurdesem venkel krokantje

In België moet je de Bouchot mosseltjes in een speciaalzaak gaan zoeken en helaas zijn ze ook wat duurder dan de traditionele Zeeuwse mossel, maar de smaak maakt alles goed!

STIJN MADDELEIN

Hola Paula… Aan de titel van dit recept zou je al moeten weten dat hier een andere foodblogger in het spel is. Zilte groenten… klinkt chic hé. En een zuurdesem venkel krokantje. Tja je merkt het, ‘t is hier van een hoger culinair niveau te doen vandaag.

Voor de rubriek “Koken onder Foodies” had ik de eer aan de slag te mogen gaan met “the-one-and-only” Stijn van Stijn’s Kitchen. Hij is dus de tweede Foodie waarmee ik kook. Ik vroeg hem een gerecht te bedenken dat zowel mijn als zijn keuken combineert. Enerzijds die klassieke gerechten van mij, anderzijds die verfijnde gastronomische gerechten van hem. Beiden zijn we trouwens verzot op goede, Belgische producten. Dat gaat goed komen, ik voel het.

Het accent ligt deze keer dus echt op het koken en niet zozeer op het fotograferen. Wel zal ik met plezier een plaatje maken als herinnering en als bedanking voor deze leuke dag die we samen gehad hebben.

Ook al benieuwd naar het resultaat? Nog even geduld. Ik wil jullie eerst nog even de sfeer laten opsnuiven. Want gaan eten bij Stijn & Glen, das gewoon een feestje op zich. Pure verwennerij.

Niet alleen het lekkere eten, ook de gezelligheid is steeds van de partij. Die tafel is tot in de perfectie afgewerkt. De bloemstukjes verwijzen naar Stijn’s andere grote passie, bloemen en planten. Het zorgvuldig uitgekozen servies en bestek brengen je meteen in de juiste sfeer.

Het eten is altijd van top kwaliteit. Het uitkiezen van de juiste ingrediënten is al een werkje op zich. De flessen die het eten vergezellen zijn nauwkeurig uitgekozen door de heren des huizes.

Glen is de grote bierkenner. Amazing hoeveel biertjes hij al in z’n boekje heeft staan. Telkens met foto en korte beschrijving waar hij dat biertje dronk. Steeds word je verrast met bier in plaats van wijn.

Een ware ontdekking dus als je bij hen aan tafel aanschuift.

Tijd om ons gerecht van nabij te bekijken. Een gerecht met Bouchot mosselen. Dit zijn Franse mosselen die wat kleiner zijn dan de meer bekende Zeeuwse mosselen. Ze zijn vooral sterker van smaak en je hebt altijd goed gevulde schelpen.

Stijn praat vol passie over deze mosselen:

Bouchot mosselen zijn hangcultuur mosselen. Ze worden gekweekt op eiken of kastanje houten palen langs de kust. Hierdoor komen de mosselen twee keer per dag boven water te staan. Dit zorgt er voor dat ze trager groeien maar het zorgt er ook voor dat de smaak intenser is en de schelp meer gevuld met vlees. Doordat de mosselen niet in contact komen met de bodem bevatten ze minder zand en zijn ze dus ook makkelijker te kuisen. Het kleinere formaat en de wat meer uitgesproken smaak zorgt er voor dat deze mossel dan ook heel goed geschikt is voor voorgerechten en tapas.

Welke ingrediënten hebben we nodig?

Voor de mosselen

1 kg mosselen

1 ui, 1 grote wortel, 2 stengels selder, 1 prei

Boter

Voor de garnituur

Het mosselvocht

1 ui, 1 wortel, 1 venkel, 1 prei

Boter

Peper & zout

Zilte groenten

Oesterblad, salty fingers en/of zeekraal, BlinQ Cress en eventueel BlinQ Blossom (Koppert Cress)

Bieslook bloempjes

1 limoen

Zuurdesem / venkel krokantje

Zuivere vloeibare zuurdesem

Venkelzaad

Hoe bereiden?

We beginnen met de Bouchot mosseltjes klaar te maken op de klassieke manier. Snij de groenten in grove stukken, stoof even aan en voeg dan de mosselen toe. Gaar ze tot ze mooi open komen. 

Giet de mosselen door een zeef en vang het mossel sap op. Haal de mosselen van tussen de groenten, de groenten hebben we verder niet nodig in dit gerecht. Haal de mosselen uit de schelp. Laat er enkele in de schelp voor de garnering. 

Vervolgens gaan we verder met het krokantje.

Verwarm de oven voor op 220 gr Celsius (boven en onder warmte). 

Stamp wat venkelzaad fijn in een vijzel.

Leg een stuk bakpapier op een bakplaat, giet er een eetlepel zuurdesem op, strooi er wat venkelzaad over en doe er vervolgens nog een halve eetlepel zuurdesem bij. Smeer dit zo dun mogelijk uit over het vel papier en bak in de oven tot het mooi goudbruin wordt (de duur van het bakken zal afhangen van je desem en je oven, hou het dus goed in de gaten).

Nu maken we de groenten garnituur

Snij de schoongemaakte ui, wortel en venkel in heel kleine blokjes en de prei in korte dunne reepjes.

Doe wat boter in een braadpan en stoof de groenten lichtjes aan. Blus met een scheut mosselvocht en laat volledig uitkoken. Kruid naar smaak met peper en zout. Voeg de mosselen die je uit de schelp hebt gehaald toe aan de groenten.

Dan is het nu tijd om te dresseren. Neem een klein diep bordje en doe er enkele schepjes van de groenten garnituur met mosselen in. Leg enkele van de mosselen die nog in de schelp zitten hier op. Verdeel nu de zilte groenten over het bord.

Rasp wat zeste van limoen over het bordje. Werk af met een stukje van het zuurdesem krokantje.

Zet alvast dit recept op uw feest menu voor het einde van dit jaar 👍

2 reacties

  1. […] Stijn kan koken, dat wisten jullie al. Zijn vorig gerecht “Bouchot mosseltjes met zilte groenten en een zuurdesem venkel krokantje” werd enthousiast onthaald door jullie. Het is voor mij een gerecht waarin je Stijns passie […]

  2. […] Foodies” was Stijn van Stijn’s Kitchen. We kregen heel leuke reacties op zijn eerste gerecht Bouchot mosseltjes met zilte groenten en een zuurdesem venkel krokantje – altijd fijn om complimentjes te krijgen, ze fleuren je dag […]

Reacties zijn gesloten.