‘t is Bleu Monday vandaag, dus dan heb ik wel recht op een potteke chocomousse nee?! Haha, alle redenen zijn goed om dit heerlijk dessertje te verorberen. En geef toe, chocolade is toch “always the answer”!
Er bestaan heel wat recepten voor chocomousse. En dan heb ik het enkel nog maar over recepten van “echte” chocomousse. Niet over chocomousse op basis van avocado of dadels of zo. Echte chocomousse met échte chocolade. The real stuff hier bij Lizzylizzblog!
Er bestaan eigenlijk twee manieren waarop je chocomousse kan maken.
De klassieke manier kennen we allemaal: op basis van eieren, suiker, room en fondantchocolade. Klinkt eenvoudig, met weinig ingrediënten, maar ik verzeker het je, het is een kunst de chocomousse mooi luchtig te krijgen.
De andere manier is op basis van een crème anglaise. Deze maak je zoals vanille roomijs, maar dan wel met twee keer zoveel eierdooiers. Iets meer werk, maar zo de moeite waard. De smaak van de mousse is echt uniek.
Zal ik dan beginnen met eerst het recept van crème anglaise mee te geven?
1L volle melk (Campina) – 1 vanillestok – 10 eidooiers – 250gr kristalsuiker
Snij de vanillestok open en schraap er de zwarte puntjes uit. Breng de melk met de vanille aan de kook.
Klop ondertussen de eierdooiers en de suiker samen los tot een witte massa. Giet vervolgens de kokende melk geleidelijk aan, en al roerend, over deze ei-suiker massa.
Giet het hele mengsel terug in de pan en laat het op laag vuur langzaam binden. Roer regelmatig door met een spatel of garde (porter à la nappe – tot 85° gr Celsius). Koel ‘au bain-marie’ op ijswater, dek het oppervlak af met vershoudfolie.
Ik kocht zo’n thermometer om mijn desserts beter te kunnen maken. Echt geen duur ding, een simpel metertje van €25,-. Nog geen seconde spijt van gehad. Heb je echt wel nodig als je de perfecte structuur wil in je nagerechten.
Nu over naar het echte werk, de chocomousse
Week 1 gelatineblaadje in water en meng dit onder 90gr gesmolten fondant chocolade. Giet er al roerend 200 ml crème anglaise over.
Klop 250ml slagroom (40% vet – Campina) op en spatel dit voorzichtig onder het mengsel. Zorg er voor dat de temperatuur tussen de 15 en 40gr Celsius ligt. Anders gaat je slagroom invallen.
Giet in vormpjes en laat 3u afkoelen in de frigo.
