Lizzylizzblog

Chocolade mousse

Een luchtige mousse van chocolade: met dit recept loopt het nooit mis.

Er bestaan heel wat recepten voor chocolade mousse. En dan heb ik het enkel nog maar over de recepten van “echte” chocomousse. Niet over chocolade mousse op basis van avocado of dadels of zo. Echte chocolade mousse met échte chocolade. The real stuff hier bij Lizzylizzblog!

En neen, ik heb niets tegen alternatieve manieren waarop je chocomousse kan maken. Alleen vind ik dat er geen enkele waardige vervanger bestaat die de echte smaak van chocolade kan evenaren. Of het nu pure chocolade, melk- of witte chocolade is, het blijven voor mij één voor één unieke smaken.

Er bestaan eigenlijk twee manieren waarop je chocomousse kan maken.

De klassieke manier kennen we allemaal: op basis van eieren, suiker, room en fondantchocolade. Klinkt eenvoudig, met weinig ingrediënten, maar ik verzeker het je, het is een kunst de chocomousse mooi luchtig te krijgen.

De andere manier is op basis van een crème anglaise. Deze maak je zoals vanille roomijs, maar dan wel met twee keer zoveel eierdooiers. Iets meer werk, maar zo de moeite waard. De smaak van de mousse is echt uniek.

Hoe maak je crème anglaise?

Deze Franse vanillesaus ken je vooral van de nagerechten “île flottante” en “crème brûlée” en maak je door hete melk te vermengen met suiker en eigelen. Vervolgens wordt het mengsel op lage temperatuur verwarmd tot het mooi indikt en je een gladde, romige saus bekomt.

Breng 1L volle melk te samen met de zwarte puntjes van een vanillestok aan de kook. Klop ondertussen 10 eigelen en 250 gr fijne suiker los tot een witte massa. Giet vervolgens de kokende melk geleidelijk aan én al roerend, over de witte massa. Giet het hele mengsel terug in de pan en laat het op laag vuur langzaam binden. Roer regelmatig door met een spatel of garde (porter à la nappe – tot 85° gr Celsius). Koel ‘au bain-marie’ op ijswater, dek het oppervlak af met vershoudfolie.

Ik kocht zo’n thermometer om mijn desserts beter te kunnen maken. Echt geen duur ding, een simpel metertje van 25 EUR. Nog geen seconde spijt van gehad. Heb je echt wel nodig als je de perfecte structuur wil in je nagerechten.

Chocolade mousse

Recipe by LizzylizzCourse: DessertCuisine: Pudding mousse en crèmes
Personen

2

personen

Een luchtige mousse van chocolade op basis van crème anglaise. Dit dessert wil je absoluut zelf maken! Check hier mijn recept.

INGREDIËNTEN

  • 1 gelatineblaadje – 90 gr fondant chocolade – 200 ml crème anglaise – 250 ml slagroom

BEREIDINGSWIJZE

  • Week het gelatineblaadje in water.
  • Smelt de chocolade “au bain marie”. Dit betekent in een kom die je boven een pan met heet water plaatst. De stoom van het hete water verwarmt geleidelijk de chocolade in de kom, wat helpt om gelijkmatig te laten smelten.
  • Voeg het gelatineblaadje toe aan de gesmolten chocolade. Giet er al roerend 200 ml crème anglaise over.
  • Zorg er voor dat de temperatuur tussen de 15 en 40 gr C ligt, anders gaat je slagroom invallen. Giet in vormpjes en laat 3u afkoelen in de frigo.

Kanttekening

  • Laat het je smaken, Lizzy x

Laat hier een snelle reactie achter.