Lizzylizzblog

Ciabatta

Een nieuwe maand, een nieuwe Koken onder Foodies. Ditmaal met de sympathieke Roel (en zijn vrouwtje Freija) uit het Oost-Vlaamse Lievegem. Roel is de man achter “Koken op den Berg“. Opgeleid als bakker en gepassioneerd door alles wat met voeding te maken heeft.

Ik leerde Roel kennen via een evenement – een aantal jaren geleden – hier in Brussel en sindsdien raakten we aan het chatten via Instagram, het platform waar we beiden een foodblog hebben. Zijn bakkunsten vielen me onmiddellijk op. En ook wel zijn vorm van humor. Soms wat droog, maar daar hou ik wel van.

Freija en Roel ontvingen mij met open armen. In hun mooie keuken. Wat een plekje! Wat een gezelligheid, wat een warmte die je hier voelt. Freija besloot ons alleen te laten en waarschuwde me nog dat Roel serieus zenuwachtig was. Hein? Zenuwachtig dacht ik? Waarom is dat nu nodig?

Bakker Roel

Er is geen twijfel mogelijk. Roel is een bakker, een echte bakker. Hij heeft me omver geslagen met zijn kennis en techniek. Een man uit het vak, zo noemen ze dat toch? Duidelijk en stap per stap heeft hij me meegenomen in het proces van ciabatta bakken. Welk materiaal je nodig hebt. Hoe je de ingrediënten best behandelt. Hoe tijd en gewicht in precieze mate belangrijk zijn. Zo weegt hij alles af, want afhankelijk van de temperatuur is het gewicht verschillend. Of je kan volgens hem ook werken in % : zoveel procent ten opzichte van het hoofdingrediënt, dat zijn de verhoudingen.

Hij heeft een enorme kennis en heel wat ervaring. Dat merk je direct. Grappig hé, hij was zenuwachtig, maar eigenlijk moest ik dat zijn omdat ik tegenover zo’n grote bakker sta. Gelukkig had ik hem al vele malen laten weten dat bakken niet m’n sterkste kant is. Roel werkt systematisch, proper en op en heel instructieve manier. En een klein geheimpje dat ik jullie verklap… Roel rangschikt zijn materiaal in aparte vakjes, bakjes, noem maar op. Het meest in het oog springend zijn toch wel de borden die hij 1 per 1 rangschikt in zijn lades (zo met rekjes waar je bijvoorbeeld je borden kan laten in drogen). “Amazing” jongens, ik stond paf!

Zijn favoriete boek is “40 verbluffende desserts” van Bart Ardijns, ooit zijn leraar in de bakkersopleiding die hij volgde. Ik heb ronduit genoten van mijn namiddag. En ik kreeg er bovendien nog een “goodiebag” bij. Bakpapier, spuitzakken, mesjes, een maatbeker… een mooie zak vol handige spullen. Wat een namiddag ten huize “Koken op den berg”.

Oefening baart kunst

Ciabatta is een Italiaanse broodsoort. Het is een luchtig, plat, rechthoekig witbrood, met een knapperige korst. De ciabatta werd ontwikkeld door een Italiaanse bakker uit de regio Veneto in een poging de populariteit van de Franse baguettes te pareren. Het heeft voor mij een heel andere smaak en structuur dan de Franse baguette. Niet te vergelijken vind ik.

Het proces is niet makkelijk, maar het neemt wat tijd in. Toch als je het correct wil doen en tot een perfect resultaat wil komen. Volgens Roel baart oefening kunst en worden ze elke keer beter als je ze regelmatig bakt. Het recept vind je op zijn website : Koken op den berg.

Eenmaal de ciabatta gebakken, werkten we deze af op twee verschillende wijzen:

  • de eerste serie broodjes besmeerden we met zure room + fijne rauw gesneden ui en krokant gebakken gerookte spekblokjes;
  • de tweede serie besmeerden we met een zoete bolognese saus: sjalot aanstoven – gehakt rul bakken – tomatenpuree onder roeren – blik ananas (in stukjes) met sap toevoegen en wat laten pruttelen zodat de smaak goed wordt opgenomen

Geraspte kaas er over en een 10 à 15 minuten in een voorverwarmde oven (180 gr Celsius). Heerlijk als vieruurtje wanneer de kinderen van school thuis komen. Of als lunch met een slaatje. Of ‘s avonds in de zetel voor TV. Elk excuus is goed genoeg om van deze lekkere broodjes te genieten.

Ciabatta

PS er komt nog een tweede gerecht aan – dat zal voor volgende week zijn 🙂 En ja, ook daar speelt de ananas een belangrijke rol. Er was er hier thuis alleszins één in zijn nopjes dat er twee gerechten met zijn lievelingsfruit werden gemaakt.

Laat hier een snelle reactie achter.