Lizzylizzblog

Citroen tiramisu

De afsluiter van het Kerstmenu 2021. Save the best for last. Dat zeggen ze toch niet waar? De klassieke tiramisu kennen we allemaal, ik ging echter voor een frissere versie. Eentje met limoncello (en ja hoor, je mag er gerust nog een extra glaasje bij drinken als je deze tiramisu nuttigt) en lemon curd. Deze kan je kant-en-klaar kopen (zorg dan wel dat je voor een kwalitatieve versie gaat) of gewoon zelf maken. Het perfecte kerstdessert!

Maak deze tiramisu één dag op voorhand zodat ie rustig een nachtje kan trekken in de frigo. Des te beter worden de smaken, des te stijver de structuur. Ik versierde ditmaal de tiramisu met gouden sterretjes en bolletjes (eetbare suiker) om in het thema van kerst te blijven. En het oog wilt ook wat natuurlijk!

Citroen tiramisu

Recipe by LizzylizzCourse: DessertCuisine: Mousse & crème
Personen

6

personen

Zeg niet zomaar tiramisu tegen deze overheerlijke frisse citroentiramisu. Op basis van limoncello en lemon curd. Meer moet dat toch niet zijn. Merry Christmas to you all!

IngrediËNTEN

  • 500 ml slagroom – 3 gelatineblaadjes – 4 eierdooiers – 200 gr suiker – 2 KL citroen extract

  • 500 gr mascarpone – 300 gr lemon curd

  • 250 ml limoncello – een doos lange vingers

  • Afwerking: poedersuiker en eetbare kerstversiering

BEREIDINGSWIJZE

  • Week de gelatineblaadjes in water. Warm een kleine hoeveelheid van de room op (100 ml) tot net voor het kookpunt, haal de pan van het vuur en los er al roerend de gelatineblaadjes in op. Zet even opzij en laat afkoelen.
  • Klop de eierdooiers te samen met de suiker op tot je een mooi witachtig mengsel hebt. Voeg de resterende room toe en klop op tot je stijve pieken hebt.
  • Roer er nu de mascarpone en de lemon curd door. Je krijgt een dik mengsel waar je tenslotte het afgekoeld gelatinemengsel mag onder mengen.
  • Bekleed een vorm met bakpapier en laat enkele centimeters over de rand hangen. Giet de limoncello in een kom, haal de lange vingers uit hun verpakking. Dop deze in de limoncello en bekleed de onderkant van de vorm met de doordrenkte koekjes.
  • Schep vervolgens een laag tiramisu (+/- de helft) over de koekjes en bekleed opnieuw met een laag doordrenkte lange vingers. Eindig met een gladgestreken laag tiramisu waarop je de laatste exemplaren van de koekjes legt.
  • Dek af met het bakpapier en laat een hele nacht in de frigo opstijven. Bestrooi net voor het serveren met poedersuiker en werk af met eetbare kerstversiering.

KANTTEKENING

  • Gerecht ontworpen voor Campina (samenwerking)
  • De kerstdecoratie en het servies is van Maisons du Monde (samenwerking)