Lizzylizzblog

Citroen tiramisu

Tiramisu met citroen is een leuke variatie op het klassieke Italiaanse dessert dat we allemaal kennen.

Deze tiramisu is er eentje met een frisse toets. Gemaakt op basis van limoncello en lemon curd. Beide kan je kant-en-klaar kopen, zorg dan wel dat je kwalitatieve producten kiest.

Maak deze tiramisu één dag op voorhand zodat ie rustig een nachtje kan trekken in de frigo. Des te beter worden de smaken, des te stijver de structuur. Ik versierde met gouden sterretjes en bolletjes (eetbare suiker) om in het thema van Kerst te blijven. Het oog wilt ook wat natuurlijk!

Hoe maak je lemon curd?

Lemon curd maak je met citroenen, eieren, suiker en boter. Ik kies voor bio citroenen. Ze bevatten minder chemicaliën en hebben een meer intense, pure smaak. En die heb je nodig als de citroen het hoofdingrediënt van je recept is.

Rasp 2 citroenen en pers er het sap van uit. Meng citroen zeste en sap tesamen met 2 eieren, 1 extra eigeel en 200 gr kristalsuiker. Warm deze kom “au bain-marie” en blijf goed doorroeren zodat alles suiker mooi opgenomen en gesmolten is. Voeg vervolgens, per 2-3 blokjes, 150gr ongezouten roomboter toe. Roer tot de boter volledig gesmolten is alvorens er nieuwe blokjes aan toe te voegen. Doe dit traag zodat de lemon curd de tijd heeft de juiste dikte te bereiken. Vervolgens giet je de lemon curd door een puntzeef in een goed afsluitbaar potje. Bewaren kan geruime tijd in de frigo. Maar ik verwittig je, zó lang staat deze niet in de koelkast hoor.

Lemon curd is heerlijk bij de typische Engelse scones, maar kan dus ook perfect gebruikt worden om desserts extra smaak te geven. Ik denk maar aan het versieren van een zelfgemaakte quatre-quarts cake of zoals ik deed, in deze tiramisu. Variëren qua smaak kan je door de citroenen te vervangen door andere citrusvruchten zoals limoen of appelsien.

De karakteristieke elementen van tiramisu.

Tiramisu bestaat uit verschillende lagen die zijn opgebouwd op basis van lange vingers koekjes, koffie en een mascarpone-ei mengsel. Beginnen doen we onderaan met de lange vingers die we “doppen” in een lekkere kop afgekoelde sterke koffie. Wij gaan doppen in limoncello. De mascarpone mengeling is het ingrediënt waar je eindeloos mee kan variëren en dat doen we hier door met de frisse smaak van limoncello en lemon curd te werken. Afwerken met cacaopoeder hoort uiteraard bij het originele recept. Ik koos vandaag voor poedersuiker. Je leest het, deze tiramisu is een volledige twist van het originele recept.

Citroen tiramisu

Recipe by LizzylizzCourse: DessertCuisine: Pudding mousse en crèmes
Personen

6

personen

Zeg niet zomaar tiramisu tegen deze overheerlijke frisse citroentiramisu. Op basis van limoncello en lemon curd. Meer moet dat toch niet zijn. Merry Christmas to you all!

INGREDIËNTEN

 • 500 ml slagroom – 3 gelatineblaadjes – 4 eierdooiers – 200 gr suiker – 2 KL citroen extract

 • 500 gr mascarpone – 300 gr lemon curd

 • 250 ml limoncello – een doos lange vingers

 • Afwerking: poedersuiker en eetbare kerstversiering

BEREIDINGSWIJZE

 • Week de gelatineblaadjes in water. Warm een kleine hoeveelheid van de room op (100 ml) tot net voor het kookpunt, haal de pan van het vuur en los er al roerend de gelatineblaadjes in op. Zet even opzij en laat afkoelen.
 • Klop de eierdooiers te samen met de suiker op tot je een mooi witachtig mengsel hebt. Voeg de resterende room toe en klop op tot je stijve pieken hebt.
 • Roer er nu de mascarpone en de lemon curd door. Je krijgt een dik mengsel waar je tenslotte het afgekoeld gelatinemengsel mag onder mengen.
 • Bekleed een vorm met bakpapier en laat enkele centimeters over de rand hangen. Giet de limoncello in een kom, haal de lange vingers uit hun verpakking. Dop deze in de limoncello en bekleed de onderkant van de vorm met de doordrenkte koekjes.
 • Schep vervolgens een laag tiramisu (+/- de helft) over de koekjes en bekleed opnieuw met een laag doordrenkte lange vingers. Eindig met een gladgestreken laag tiramisu waarop je de laatste exemplaren van de koekjes legt.
 • Dek af met het bakpapier en laat een hele nacht in de frigo opstijven. Bestrooi net voor het serveren met poedersuiker en werk af met eetbare kerstversiering.

KANTTEKENING

 • Laat het jullie smaken, Lizzy x

1 reactie

Laat hier een snelle reactie achter.