Lizzylizzblog

Crêpes Mikado

Twee weken geleden startte ik met mijn laatste module uit het hulpkok-traject dat ik volg in avondonderwijs. Het is de module “nagerechten” en ik ben dan ook razend enthousiast om deze module te doorlopen. Zoals jullie weten ben ik een beginneling wat mijn bak-kunsten betreft, maar ik zou toch zo graag een goeie basis hebben wat het bakken betreft. Ik zit dus op de eerste bank, aandachtig met m’n schriftje voor mij. Haha zoals in de goeie ouwe tijden 🙂

In de eerste les leerden we crêpes-deeg maken.  De crêpes dat zijn die heel dunne pannenkoeken. Je hebt ook nog flensjes, die zijn iets luchtiger doordat je spuitwater aan het beslag toevoegt. De pancakes zijn dan weer de kleine, dikke pannenkoekjes. Maakt niet uit voor mij. Ik lust ze allemaal!

Maar hoe maak je ze nu op z’n best?

Wel dat doe je door jouw beslag één dag op voorhand te maken. Een nachtje laten rusten in de frigo doet wonderen. De smaak wordt zoveel intenser. Probeer het maar eens uit en je zal het met me eens zijn. Zeker weten!

Basisrecept (6 p)

 • 1/2 L halfvolle melk (Campina)
 • 250 gr bloem voor patisserie (Soubry)
 • 2 eieren + 2 eierdooiers
 • 1/2 zakje vanillesuiker
 • Snuifje zout
 • Om te bakken: olie met een neutrale smaak (arachide, zonnebloem, koolzaad) en geklaarde boter

Voorbereiding

Zeef de bloem en maak een kuiltje in het midden. Zorg ervoor dat je een brede mengschaal hebt zodat de rand van de bloem niet te hoog komt. Doe hierin de eieren, de eierdooiers, de vanillesuiker en het snuifje zout. Meng nu, beetje per beetje, de melk onder het mengsel. Doe dit rustig aan, zodat je geen klonters vormt.  Heb je toch een beslag met klonters in, haal er dan op het einde even de staafmixer door en zeef door een puntzeef. Laat het beslag nu een nachtje rusten in de frigo.

Bereiding

Verwarm een pannenkoeken-pan op het vuur en giet er wat geklaarde boter en olie in. Hou de pan schuin en giet er bovenaan een beetje beslag in. Draai met de pan zodat de hele bodem bedekt wordt met beslag. Bak de crêpes langs beide kanten goudbruin. Hou warm tussen twee borden.

Mikado

Je kan deze crêpes op verschillende manieren serveren. Gewoon puur natuur. Bestrooid met bloemsuiker. Of met wat jam. Heerlijk.

Maar nog beter wordt het wanneer je ze gaat opvullen met banketbakkersroom en overgieten met warme chocoladesaus. Afwerken doen we vervolgens met zelfgemaakte slagroom. Dan pas worden ze overheerlijk!!

Voor de banketbakkersroom – opnieuw voor 6 personen – heb je nodig:

 • 1/2 L halfvolle melk 
 • 1/2 vanillestokje
 • 100 gr suiker
 • 4 eierdooiers
 • 30 gr maïzena

Snij de halve vanillestok doormidden en schraap er met een mespunt de zaadjes uit. Kook de melk met de doorgesneden vanillestok en de zaadjes in. Klop de eierdooiers samen met de suiker tot een Ruban d.i. een witte, luchtige massa. Meng er vervolgens de maïzena onder en giet er al roerend de kokende melk over. Breng roerend aan de kook en verwijder de vanillestok. Zodra er “luchtbelletjes” naar boven komen en je een soort van pudding hebt bekomen, mag je de banketbakkersroom van het vuur halen. Bedek met vers huishoudfolie (zo vermijd je dat er een “velletje” op je banketbakkersroom wordt gevormd) en laat een half uurtje afkoelen.

Maak ondertussen de warme chocoladesaus. Dit doe je met:

 • 50 ml water
 • 70 gr suiker
 • 125 gr chocolade
 • 50 ml room

Breng het water met de suiker aan de kook. Haal van het vuur en voeg de in stukken versneden chocolade toe. Blijf roeren en zet opnieuw op het vuur. Voeg nu de room toe en blijf nog even doorroeren tot je chocoladesaus de geschikte consistentie heeft. Hou warm Au Bien-Marie (warm waterbad).

Voor de zelfgemaakte slagroom neem je 1/2 L room – zorg er voor dat deze minstens 35% vet bevat. Ik werk altijd met de slagroom (40% vet) van Campina. Zorg er voor dat de room goed koud staat en zet de schaal waarin je de room opklopt ook even van te voren in de frigo. Ook de garde waarmee ik klop, leg ik even van te voren in de frigo. Opkloppen met de mixer gaat ook, hou alleen goed in het oog dat je “niet te ver” door klopt.

Doe de koude room samen met wat vanille extract (of wat zaadjes van een vanillestokje) in de gekoelde kom. Klop de room op tot deze lobbig is, je ziet dan “pieken” verschijnen. Voeg er vervolgens voorzichtig 50 gr bloemsuiker onder. De slagroom is voldoende stijf als je de kom onderste boven kan houden zonder dat de slagroom op je hoofd valt.

Serveren

Vul de crêpes met banketbakkersroom en snij in twee stukken. Besmeer één bovenkant met warme chocoladesaus, bestrooi de andere bovenkant met bloemsuiker. Schik op een bord en werk dit af met toefjes slagroom. 

Crêpes Mikado

4 reacties

Laat hier een snelle reactie achter.