Dorade op Oosterse wijze

°°° recept voor 2 personen °°°

°°° voorbereiding 5 minuten, bereiding 30 minuten °°°

D-day vandaag. Examen in de kookles. Van op afstand weliswaar. We kregen een aantal ingrediënten en dienden zelf het gerecht samen te stellen en te bereiden. Ik ging voor dorade met smaken zoals  citroengras en kokosmelk. Geserveerd met noedels en een romige saus. Om vingers van af te likken. Nu nog wachten op die score, staat op 30 punten. Fingers crossed !

 

INGREDIËNTEN 

2 Dorade filets

1 limoen

Gemberpoeder (Mill&Mortar)

Olijfolie

1 wortel en een halve gele paprika, 1 zoete ui en 1 sjalot

150 ml kokosmelk

75 ml lichte culinaire room – 20% vet (Campina)

3 stengels citroengras

Snuifje piment d’espelette, peper en zout

Noedels

RECEPT

Snij de limoen in twee. Gebruik één helft om zeste van te maken (raspen met rasp). Gebruik de andere helft om in schijfjes te snijden. Breek de citroengras stengels in twee. Meng de olijfolie met wat gemberpoeder.

Rasp de wortel en schil de paprika, snij beide in fijne brunoise. Schil de zoete ui en de sjalot en snipper beide fijn.

Bereid de vis in een voorverwarmde oven van 180 gr Celsius.

Leg de Dorade filets in een ovenschotel. Bovenop komen de schijfjes limoen en de stukjes van 2 gebroken citroengras stengels. Besprenkel met de gember-olijfolie. Deze ovenschotel mag zo’n 20 minuten in de oven.

Kook de noedels volgens de instructies op de verpakking.

Bereid de saus. Stoof de zoete ui, de sjalot en de brunoise van wortel en paprika zachtjes aan in olijfolie. Laat enkele minuten pruttelen. Voeg vervolgens de kokosmelk en de room toe. Kruiden doe ik door een gebroken citroengras stengel toe te voegen, de zeste van de halve limoen en het snuifje piment d’espelette. Laat een 20-tal minuten pruttelen. Giet vervolgens door een puntzeef zodat je de pure saus overhoudt. Naar smaak kan je nog wat kruiden met peper en zout.

Schik je bord als volgt: noedels met stukje vis er boven op. Overgieten met lepel saus en nog wat zeste van limoen om op te fleuren. Verse koriander kan ook, tenminste als die niet smaakt naar “zeep” zoals bij mij het geval is 😜

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *