Driekoningen cupcakes

Driekoningen cupcakes

Driekoningen staat gelijk aan taart, maar ik ging voor cupcakes dit jaar.

Vorig jaar maakte ik onze eigen driekoningen taart, dit jaar wou ik graag een variant bakken. Geen taart, wel cupcakes. De patisseriebloem werd dus gemengd met amandelmeel en daaraan werd extra amandel extract toegevoegd. Binnenin ging ik voor een vulling van abrikozen spread van Bonne Maman. Dit is een soort van confituur waarin je meer fruit en minder suiker vindt dan in de gebruikelijke confituren. Ik werkte af met glazuur, geroosterde amandel schilfers en suikerdecoratie in de vorm van witte/gele sterretjes.

Waarom kiezen voor eenvoudige bakrecepten?

Zoals jullie weten ben ik geen echte “bakker” en kan ik wel overweg met de basis technieken, maar complexere recepten die zijn niet aan mij besteed. Eenvoudige recepten zijn over het algemeen sneller en makkelijker te maken, wat handig is als je geen uren in de keuken wenst te spenderen. Beginners zoals ik verhogen ook de slaagkans op een lekker finaal resultaat. Menige baksels zijn hier al mislukt en in de vuilnisbak beland, omdat ik telkens begon aan recepten die voor mij uiteindelijk niet haalbaar zijn.

Eenvoudige bakrecepten betekent ook vaak bakken met een beperkt aantal ingrediënten en keukengerei. Opruimtijd gespaard dus. Bovendien ga ik steevast kiezen voor ingrediënten die je makkelijk vindt en waarvoor je geen grote volumes dient in te slaan. Want mijn ervaring leert mij dat nadien die grote “rest” hoeveelheid weggegooid wordt. En das zo’n zonde.

Hier volgt het recept van de easy driekoningen cupcakes die hier thuis met volle overtuiging werden goedgekeurd. Eén hap in de eerste cupcake en hij vroeg onmiddellijk “hoeveel heb je er zo gemaakt?” Dan weet ik dat ik gescoord heb, yes!

Driekoningen cupcakes

Recipe by LizzylizzCourse: Dessert, Gebak u0026amp; koekjes
Stuks

12

stuks

Driekoningentaart maar dan anders. Ja ik durfde het aan om de klassieke taart te vervangen door cupcakes dit jaar. Hij keek er naar, beet er in en vroeg al meteen bij de eerste hap “hoeveel stuks heb je zo gebakken”?

INGREDIËNTEN

  • 100 gr patisseriebloem – 50 gr amandelmeel – 50 gr fijne witte suiker – 15 gr vanillesuiker – 3 gr bakpoeder

  • 1 ei – 70 gr ongezouten roomboter (gesmolten) – 125 ml halfvolle melk

  • 2 ml amandel extract – 125 gr verse volle kaas – 70 gr poedersuiker – suiker decoratie

BEREIDINGSWIJZE – verwarm de oven voor op 200 gr C

  • Meng de patisseriebloem met de amandelmeel, de witte en de vanillesuiker en het bakpoeder.
  • Klop het ei en de gesmolten boter onder de melk. Voeg nu de droge ingrediënten al roerend toe aan dit mengsel totdat je een mooi deeg bekomt. Giet er tenslotte het amandel extract bij.
  • Leg cupcake papiertjes in de cupcake vormpjes. Vul ze met één laag van het deeg. Lepel daar 1 eetlepel abrikozen spread op en lepel er tenslotte nog één laag van het deeg op.
  • Maak nu de topping door de verse volle kaas te mengen met de poedersuiker en te laten stijven in de frigo. Bak ondertussen de cupcakes gedurende 20-25 minuten in jouw hete luchtoven.
  • Laat de cupcakes afkoelen (half uur) en lepel er vervolgens de topping over. Werk af met geroosterde amandelschilfers en de suiker decoratie. Laat verder afkoelen of eet ze lauw op, ik vind ze zo op hun best.

Kanttekening

  • Laat het jullie smaken, Lizzy x

1 reactie

Laat hier een snelle reactie achter.