Lizzylizzblog

Everzwijnsteak met rode port-vijgensaus en pastinaak

De herfst is volop aan de gang en dan hou ik niet alleen van die mooie kleurrijke bladeren die overal rond dwarrelen, maar ook van de lekkere wildgerechten die op tafel geserveerd worden. En wie wild zegt, die zegt onmiddellijk een lekkere saus. Mmm!

Everzwijnsteak met een rode port-vijgensaus, de eerste keer dat ik deze saus maakte en ik zeg het je, het zal niet de laatste keer zijn. De combi rode porto en de zoete vijgen vind ik geslaagd. Dit is een heerlijke saus die we eerst zeven en nadien aandikken met klontjes koude boter. Het water komt me al in de mond.

Een bijpassende groente? Pastinaak. Voor velen een vergeten groente, maar hier ten huize Lizzy een zeer geliefde groente. Zelfs de moeilijke eter – husbie – is er verzot op. Gewoon schillen, in brunoise snijden en aanbakken in goeie ongezouten boter. Serveren met versnipperde bladpeterselie. Krijg je al zin?

Everzwijnsteak met rode port-vijgensaus en pastinaak

Recipe by LizzylizzCourse: HoofdgerechtenCuisine: Wildgerechten
Personen

2

personen

De herfst: de mooie kleuren van de dwarrelende bladeren en de heerlijke stukjes wild die we op ons bord serveren met een lekkere saus en een brunoise van een vergeten groente: de pastinaak. Schuif jij mee aan tafel?

IngrediËNTEN

  • 3 pastinaken, verse bladpeterselie, ongezouten boter

  • 2 stukjes van +/- 150 gr everzwijnsteak, gezouten boter, peper en zout

  • 1 sjalot, 150 ml rode porto, 200 ml wildfond, 8 verse vijgen, 2 EL vijgenconfituur, klontjes koude boter

BEREIDINGSWIJZE

  • Schil de pastinaken en snij ze in kleine blokjes. Stoof ze zachtjes aan in de boter en werk af met versnipperde bladpeterselie. Kruid af met zwarte peper.
  • Snij de everzwijnsteak in fijne sneetjes en bak deze langs beide kanten rosé aan. Kruid met peper en zout. Haal van het vuur en laat rusten onder aluminiumfolie.
  • Gebruik de pan met bakresten van de everzwijnsteak en stoof er de fijngesnipperde sjalot in aan. Blus met de rode porto, laat verdampen. Voeg de wildfond toe, laat 1/3 inkoken. De verse vijgen mogen er in partjes bij (plet ze plat met een vork) en ook de vijgenconfituur mag je er onder roeren. Laat een 10-tal minuten pruttelen.
  • Haal de saus van het vuur, giet ze door een zeef en bind ze met koude klontjes boter tot je de gewenste sausdikte hebt bekomen. Serveer de saus over het vlees en leg er de pastinaak blokjes rondom rond.

KANTTEKENING

  • Ik maakte dit gerecht in het kader van een betaalde samenwerking met Aldi.