Scampi's met knolselder

Feestelijke scampi’s met knolselder

Scampi’s in een aperitief glaasje óf als voorgerecht voor de feesten: laat maar komen!

Knolselder dat is zo één van die vergeten “winter” groenten waarmee ik bijna nooit aan de slag ga. Maar jongens, wat een smaakvolle groente is me dat. Je kunt het gebruiken in soepen, stoofschotels, puree, salades of zelfs gegrild. Knolselder is veelzijdig en voegt een aardse smaak toe aan je gerecht. En die aardse smaak die is voor mij net “juist” gedoseerd. Want rode biet bijvoorbeeld, dat kan ik echt niet eten. Daar smaakt de aarde écht te veel door voor mij.

Knolselder is hoofdzakelijk verkrijgbaar van september tot en met mei. Hij zit boordevol vitamine C wat van belang is voor jouw weerstand. En ook kalium vind je er in terug, die is dan weer goed om je bloeddruk mee op peil te helpen houden. Gezond bezig dus als je die knolselder verorbert.

Puree en julienne van knolselder

Ik ga enerzijds voor een puree van knolselder die de basis van het bord zal worden. De aardappelen en de knolselder kook ik niet in water, maar in een mengeling van volle room en volle melk. Daarnaast maak ik een julienne van brunoise die eveneens in de room wordt bereid. Ik hou er wel van om één ingrediënt in verschillende structuren te presenteren. Nu ik dit hier neerschrijf, had ik ook nog een krokantje van knolselder kunnen frituren; dat zou het geheel ook mooi afgewerkt hebben. Maar daar is het dus nu te laat voor.

Het is een feestgerecht dus ja, volle room en volle melk. Alles kan, met mate. En met de feesten mag het al eens meer zijn. Het gezellig genieten aan tafel van smaakvolle gerechten, dat is het stuk waar ik zou naar uitkijk. En stiekem ook wel het enige stuk dat ik leuk vind aan deze hele eindejaarsfeesten. Op de Kerstboom na. Daar kan niets of niemand aan tippen. Die is mijn grootste vriend tijdens deze periode.

Feestelijke scampi’s met knolselder

Recipe by LizzylizzCourse: VoorgerechtCuisine: Visgerechten
Personen

2

personen

Wat een smaakvolle groente die knolselder! Heerlijk om mee aan de slag te gaan. Je kan ze in verschillende structuren serveren en dat maakt het nét spannend. Ontdek hier een feestelijk voorgerecht (of hapje, dat kan ook) van scampi’s met knolselder.

INGREDIËNTEN

  • Voor de julienne van knolselder: 125 gr knolselder (in fijne reepjes gesneden) – 125 ml volle room – 2 laurierblaadjes – peper, zout en nootmuskaat

  • Voor de puree van knolselder: 2 grote aardappels – 200 gr knolselder – 250 ml volle room – 125 ml volle melk – peper, zout en nootmuskaat – enkele blokjes koude ongezouten roomboter

  • 5-tal kleine gepelde scampi’s per persoon – ongezouten roomboter – peper, zout en piment d’Espelette

  • Afwerking: wat blaadjes rode zuring – geroosterde amandelschilfers – zwarte sesamzaadjes

BEREIDINGSWIJZE

  • Breng de julienne van knolselder te samen met de volle room en de kruiden aan de kook. Laat pruttelen tot de room volledig ingedikt is.
  • Kook de aardappels – gedurende 30 minuten – samen met de knolselder in het mengsel van volle room en volle melk. Doe er de kruiden bij. Na het koken verwijder je de laurierblaadjes en giet je alles in je keukenblender. Voeg enkele blokjes koude boter toe. Blend tot een smeuïge puree.
  • Bak de scampi’s in de boter. Kruid met peper, zout en piment d’Espelette.
  • Serveer op je bord: eerste laag is de knolselderpuree. Daar bovenop schik je de scampi’s. En tenslotte lepel je de julienne van knolselder over de scampi’s. Versieren met wat rode zuring, geroosterde amandelschilfers en zwart sesamzaad.

Kanttekening

  • Laat het je smaken, Lizzy x

Laat hier een snelle reactie achter.