Lizzylizzblog

Flan Karamel

Een lekker dessertje dat altijd smaakt, flan karamel in de kijker vandaag!

De flan maak ik één dag op voorhand zodat die een nachtje in de frigo kan trekken. Je krijgt hierdoor een sublieme smaak. De karamel maak ik de dag zelf wanneer ik de potjes serveer. Je kan dit dessert dus gemakkelijk opnemen in jouw menu wanneer je vrienden op bezoek hebt. Je zal geen tijd in de keuken verliezen en gezellig bij je vrienden aan tafel kunnen vertoeven.

Ik ging vandaag voor de klassieke versie met karamel, er bestaan echter ook een aantal varianten zoals Beau Rivageflan (versierd met slagroom en gekonfijte kers) of Weense flan (met toegevoegd koffie-extract). Altijd leuk om eens te variëren.

Het moeilijkste én gevaarlijkste aan dit dessert is het maken van de karamel. Niet vergeten, je gaat suiker en water laten karamelliseren, dit wordt gloeiend heet! Hou de kinderen uit de keuken, let op wanneer je op het einde water toevoegt om het karamelliseren te stoppen, dit kan spatten en brandwonden veroorzaken. Wil je het helemaal veilig houden, koop dan een kant-en-klare karamel-siroop en voeg deze toe.

Flan Karamel

Course: DessertCuisine: Pudding Mousse en crème
Personen

4

personen

Dit dessert kan je makkelijk op voorhand voorbereiden en verdient absoluut een plaatsje op jouw menu. Zowel de groten als de kleintjes zijn er verzot op, flan karamel! De klassieke versie staat hier vandaag op de kaart. Smullen!

IngrediËNTEN

  • Voor de flan: 250 ml volle melk en 250 ml volle room, 4 eigelen, 100gr suiker, 1 vanillestokje

  • Voor de karamel: 120gr suiker en 20gr water

BEREIDINGSWIJZE – VERWARM DE OVEN VOOR OP 120°C

  • Snij het vanillestokje in 2, schraap er het vanillemerg uit; meng beide met de melk en de room. Breng aan de kook. Zodra het mengsel kookt, haal je de pot van het vuur.
  • Klop de eigelen en de suiker los. Giet al roerende het warme melk-room mengsel op de eiermassa.
  • Zeef alles en schuim af. Giet in porseleinen flan potjes en laat au bain-marie in de oven gaar pocheren gedurende 40 minuten. Laat de potjes na gaartijd afkoelen op ijs.
  • Maak de karamel. Laat de suiker en het water karamelliseren tot je een mooie bruine kleur krijgt. Blus met wat extra water. Giet de karamel bovenop de flan.

KANTTEKENING

  • Ik gebruikte de zuivelproducten van Campina – Lizzy x