Lizzylizzblog

Galette met aardbeien en rabarber

Koken onder Foodies, het blijft een keileuke ervaring. Enige tijd geleden trok ik richting mijn geboortestad Gent, meer bepaald naar Heusden. Bij de immer sympathieke Veronique van Gattoo_s . We hadden al een paar keer willen afspreken, maar ja Miss C strooide telkens roet in het eten 🙈

Twee woorden komen bij me op als je Veronique zegt. Bakken & Kaarsen. Want bakken kan ze als geen ander en sinds kort is ze ook op zoek hoe ze de perfecte kaarsen zelf kan maken.

Dat Koken onder Foodies werd omgetoverd naar Bakken onder Foodies, dat kon je wel al raden zeker. Veronique had gekozen voor een eenvoudig taartje en dat was slim gezien. Ik ben immers een beginnende bakker en hoewel ik verzot ben op verfijnde patisserie en prachtige taartjes, besef ik maar al te goed dat ik meer een kookmadam ben.

En weet je wat, dat komt vooral omdat ik het niet zo nauw neem met het afmeten/afwegen van ingrediënten. Bij koken vormt dat geen probleem maar ho ho ho wat ik wel weet is dat je bij bakken alles tot op de gram juist moet afwegen.

Enkele tips van Veronique voor het bakken van deze aardbeien-rabarber galette:

• zoveel heerlijker met fruit van eigen kweek;

• maak het deeg de dag voordien zodat het een nachtje kan rusten in de frigo (en dan kan je na het eten van je stuk taart nog even een wandeling buiten maken 😜);

• gebruik wat maïzena zodat de vulling niet te loperig wordt;

• serveer met een bolletje vanille ijs.

Galette met aardbeien en rabarber

Course: DessertCuisine: Gebak & koekjes
Personen

6

personen

Koken onder Foodies met de immer sympathieke Veronique van Gattoo-S, dat levert deze heerlijke Galette op, gevuld met aardbeien en rabarber. Wil jij een stukje proeven?

IngrediËNTEN

  • Voor de vulling: 250 gr verse zoete aardbeien – 250 gr bittere rabarber – 90 gr fijne suiker – 1 citroen – kardemom – 3 EL maïzena

  • Voor het deeg: 150 gr bloem – 25 gr fijne suiker – 75 gr gezouten boter (koelkast temperatuur) – een snuifje grof zeezout – 100 gr roomkaas volle plattekaas of halfvolle verse kaas (koelkast temperatuur) – 2 EL ijskoud water

  • Voor de afwerking: 1 ei – wat melk – wat grof zeezout en wat ruwe rietsuiker

BEREIDINGSWIJZE

  • Meng bloem, suiker en zout in een kom. Snij de koude boter in stukjes en voeg deze toe aan het bloemmengsel. Kneed alles tot een kruimelig deeg.
  • Voeg de roomkaas toe en roer met een vork tot het deeg weer kruimelig wordt. Beetje per beetje het ijskoude water toevoegen onder voortdurend kneden, tot je een mooie deegbal bekomt. Deze mag je in plastiekfolie wikkelen en een nachtje in de frigo laten rusten.
  • Kuis de aardbeien en snij in partjes. Schil de rabarber en snij in reepjes. Meng beide met de suiker, geraspte citroenschil, het sap van een halve citroen. Voeg het kardemom poeder toe en de maïzena. Roer het geheel voorzichtig onder elkaar.
  • Verwarm de oven voor op 200 gr Celsius. Haal het deeg uit de koelkast en leg de bol op een bebloemd werkvlak. Rol de bol uit met een deegrol in de vorm die je wenst. Wij kozen voor een cirkel. Leg de uitgerolde cirkel op bakpapier op een bakplaat. Smeer er de aardbei-rabarber vulling op uit, zorg dat je voldoende van de rand blijft zodat je die rondom rond naar binnen kan vouwen. Leg nu een kwartiertje in de diepvries. Haal vervolgens uit de vriezer en bestrijk de rand met losgeklopt eigeel. Strooi er wat grof zeezout en ruwe rietsuiker over. Bak gedurende 45 minuten. Laat nadien afkoelen alvorens te serveren.

Kanttekening

  • Recept afkomstig uit “Vruchtentaarten en ander gebak” van Linda Lomelino

Laat hier een snelle reactie achter.