Lizzylizzblog

Garnaalkroketten

Zelfgemaakte garnaalkroketten: hét ultieme Kerst voorgerecht.

Naast de coquilles in kreeftenroomsaus en de pastinaaksoep met truffelolie, croutons en waterkers is het tijd om voorgerecht nummer drie te onthullen. Het is deze Belgische klassieker geworden: zelfgemaakte garnaalkroketten. Ik koos voor de iets-snellere versie namelijk deze met een kant-en-klare bisque van garnaal. En ik kocht reeds gepelde grijze Noordzeegarnalen. Das wat werk uitgespaard. Want Kerst dat is tenslotte samen zijn, samen aan tafel zitten en samen genieten. Lekker eten en zo veel mogelijk op voorhand klaarmaken.

Met een knapperig goudbruin korstje en een smeuïge vulling vol garnalen brengt dit klassieke gerecht een feestelijke sfeer aan tafel. Bereid met liefde zullen deze kroketten een onvergetelijke start van het Kerstdiner vormen. Serveer ze met een fris citroenpartje en geniet van de rijke smaken die de feestdagen extra bijzonder maken.

Garnaalkroketten

Recipe by LizzylizzCourse: VoorgerechtenCuisine: Belgische keuken
Personen

6

personen

Zelfgemaakte garnaalkroketten en een glaasje witte wijn. Zegt dat het een mooie start is van het gezellig samenzijn op Kerst avond. Genieten maar!

INGREDIËNTEN

  • Roux maken: 2 ajuinen, 300 gr bloem, 250 gr boter + 1,5 L bisque van garnaal

  • Vulling en smaakmakers: 1 EL mosterd, 150 ml volle room, 750 gr grijze Noordzeegarnalen + zout, piment d’Espelette en tabasco, krulpeterselie

  • Frituren: bloem, eiwit en panko

BEREIDINGSWIJZE

  • Smelt de boter en stoof de ajuin aan. Voeg de bloem toe en roer enkele keren om. Wacht tot je een droge structuur krijgt. Voeg nu de bisque van garnalen toe. Roer glad en laat zachtjes garen gedurende +/- 20 minuten.
  • Voeg de mosterd, de room en de garnalen toe en breng op smaak met zout, Piment d’Espelette en tabasco.
  • Laat afkoelen en doe het mengsel in een spuitzak zonder spuitmond. Knip het puntje af en spuit op een bebloemde plateau. Vorm ze met de hand en rol door de bloem zodat alle zijden bebloemd zijn.
  • Haal de kroketten door het eiwit en 2 keer door de panko. Bak in frituurolie: 180°C – 3 à 4 minuten. Was de krulpeterselie en laat goed drogen op een doek. Frituur en bestrooi licht met zout. Serveer bij de kroketten.

KANTTEKENING

  • Laat het jullie smaken, Lizzy x