Sole Meunière

Gebakken zeetong

Sole Meunière, de meest klassieke bereiding van hele zeetong. 

Een zeetong moet 3 keer zwemmen: in de zee, in de boter en in de maag. Ik las dit ooit in een krantenartikel en dat is mij altijd bijgebleven. 

Zeetong gebakken in goeie boter, das de hemel op aarde. Het vlees is stevig. De smaak gaat wat naar garnalen toe vind ik. Lijkt een simpel visje, maar je dient deze wel op de correcte manier te bereiden. Ook serveren vind ik best lastig. De echtgenoot heeft graag de filets op zijn bord en niet de graat. Dus ik fileer zijn zeetong en serveer dan enkel de filets. Vind dat dan soms zo’n hoopje. Dus afwerken met wat groen (cress) en grijze garnalen oogt mooier.

Hoe bak je zeetong? 

Kruid de tongen langs beide zijden met wat peper van de molen en een beetje zout.

Haal de zeetong door de melk en vervolgens door de bloem: dit zal voor het krokante korstje zorgen.

Verhit een scheutje olijfolie in een grote antikleefpan, op een matig vuur. Leg de zeetong in de hete olie en laat 2-3 minuten bakken. Schud regelmatig even met de pan, zodat de zeetong in geen geval blijft kleven. Draai ze vervolgens voorzichtig om.

Leg nu pas enkele flinke klonten boter in de pan en zet het vuur zacht. Ik gebruik ongezouten roomboter. Na 2 minuten draai je de vis nog een keer om en even later nog een laatste keer.

Haal de vis uit de pan en doe fijngesneden peterselie bij de gesmolten boter. Een halve citroen uitknijpen en je hebt een lekkere botersaus die je rijkelijk over de zeetong giet.

Je kan de doorgesneden citroen ook even mee laten karameliseren in de pan.

Wat eet je bij gebakken zeetong?

Zeetong gaat vaak samen met peterselie aardappeltjes of frietjes. Ik ging echter voor een crème van aardappel en dat kon ons hier goed bekoren. Aardappelen koken en vervolgens afgieten en in de blender doen. Kruiden met peper, zout, nootmuskaat en een goeie scheut volle room er bij. Blenden maar tot je een mooie crème bekomt. Je kan deze in het midden van je bord smeren en daar bovenop het Soleke placeren.

Zeetong gebakken in goeie boter, das de hemel op aarde. Lijkt een simpel visje, maar je dient deze wel op de correcte manier te bereiden. Check hier hoe ik tewerk ga!

Laat hier een snelle reactie achter.