Lizzylizzblog

Geitenkaas-Tiramisu

Ik eet graag geitenkaas, maar wel in beperkte mate . Niet te veel in 1 portie, want anders vind ik dat de smaak te overheersend is. Ik geniet bijvoorbeeld van een heerlijk toastje met wat geitenkaas, beetje honing en verse tijm. Of een warm bladerdeeghapje met geitenkaas als voorgerecht. Of een stukje geitenkaas op een kaasschotel. Kan allemaal voor mij.

De klassieke Tiramisu op basis van mascarpone kennen we allemaal, maar durf jij je te wagen aan de geitenkaas versie?

Maar een tiramisu met geitenkaas, nee dat had ik nog nooit uitgeprobeerd. Mascarpone vervangen door geitenkaas. En werken met room en gelatineblaadjes om de geitenkaas te doen smelten. Opgelet! Je bereiding dient wel een nacht in de frigo te overnachten, begin dus tijdig aan deze lekkernij. Benieuwd? Lees dan maar verder!

Welke ingrediënten heb je nodig?

750ml volle room (Campina) & 500gr geitenkaas

4 gelatine blaadjes

7 eierdooiers & 150gr suiker

150ml koffie – 70gr suiker – 40ml Amaretto – speculoos koekjes

Afwerking: cacaopoeder, frambozen of aardbeien

Hoe ga je te werk?

Week de gelatine in koud water.

Verdeel de room als volgt: 250ml + 500ml

  • Breng de 250ml room aan de kook;
  • Klop ondertussen de eierdooiers en de suiker op tot een luchtige, witte massa;
  • Giet vervolgens de warme room over het eiermengsel & giet terug de pan in;
  • Warm lichtjes op (breng zeker niet terug aan de kook, anders ga je een “omelet” krijgen – de eieren gaan immers stollen).

Haal de pan van het vuur en doe er de geweekte gelatineblaadjes en de verbrokkelde geitenkaas bij. Roer tot een mooi geheel. Klop de overige 500ml room lobbig op (yoghurtdikte) en spatel deze door het geitenkaasmengsel – laat vervolgens een nacht afkoelen in de frigo.

De volgende dag

Bereid de koffie door deze samen met de suiker en de Amaretto op te warmen. “Dop” jouw speculoos in deze warme koffiemengeling en leg vervolgens een laag van de koekjes in je schaal.

Haal de geitenkaasmengeling uit de frigo en klop luchtig op. Smeer een laag geitenkaasmengsel over de koekjes. Herhaal met koekjes en geitenkaas tot je eindigt met een laag van het geitenkaasmengsel.

Bestrooi & werk af met cacaopoeder en een framboosje of een schijfje aardbei.

Geitenkaas-Tiramisu