Lizzylizzblog

Gepocheerde tongrolletjes met witte wijnsaus

Vis pocheren, das makkelijk en gezond. Je moet de techniek gewoon correct toepassen. Het komt neer op vis traag laten garen in vocht, meestal is dat water en visfond. Maar pocheren kan bijvoorbeeld ook in melk. Je brengt de vloeistof tot aan de kook en net voor het kookpunt haal je de kom van het vuur en check je de temperatuur aan de hand van een keukenthermometer. De ideale stoomtemperatuur is 90°C. Zo krijg je perfect gegaarde, super malse vis. Eenmaal gepocheerd laat je de vis uitlekken op keukenpapier.

En bij lekker gepocheerde tongrolletjes hoort natuurlijk een sausje. We blijven het gezond houden met dit gerecht en kiezen er voor een lichte culinaire room (20% vet) te gebruiken. Deze is perfect om de saus te binden en bevat minder vet dan de volle room (die houden we voor het weekend). Mijn keuze? Een witte wijnsaus, veruit de meest eenvoudige vissaus. Makkelijk te maken en o-zo-lekker van smaak.

Gepocheerde tongrolletjes met witte wijnsaus

Recipe by LizzylizzCourse: HoofdgerechtenCuisine: Visgerechten, Sauzen
Personen

4

personen

Vis pocheren, das makkelijk, gezond en lekker. Uiteraard hoort daar een sausje bij. Wat dacht je van een witte wijnsaus op basis van lichte culinaire room? Eet je mee?

IngrediËNTEN

  • Tongfilets (die moet je dan zelf oprollen en doorprikken met een tandenstoker) of kant-en-klare tongrolletjes – 350 ml visfond – 150 ml water

  • Saus: boter, 3 witte peperbolletjes (gekneusd), 1 laurierblad, 1 fijngesnipperde sjalot, 250 ml witte wijn, 350 ml visfond, 200 ml lichte culinaire room, citroensap, peper en zout

BEREIDINGSWIJZE

  • Breng de visfond en het water aan de kook. Verwijder de pan net voor het kookpunt en check de temperatuur, 90°C is perfect om er de opgerolde tongrolletjes zachtjes in te laten garen. Verwijder ze nadien uit de pan en hou ze warm (ovenschotel op lage temperatuur).
  • Smelt de boter en voeg de gekneusde peper, het laurierblad en de sjalot toe. Stoof zachtjes aan en blus vervolgens met de witte wijn. Laat inkoken tot je 1/3 van de vloeistof overhoudt.
  • Voeg de visfond toe en laat even pruttelen. Zeef door een fijne puntzeef.
  • Doe er de room bij en kruid met citroensap, peper en zout. Laat pruttelen tot je de gewenste sausdikte bekomt. Krijg je ze niet voldoende dik, dan kan je steeds op het einde een liaison van een eierdooier en wat room toevoegen. Laat de saus dan wel niet meer koken.

KANTTEKENING

  • Gerecht gemaakt met Campina room (samenwerking)
  • Wil je wat variatie in deze saus brengen, dat kan je gerust door fijngehakte kruiden toe te voegen zoals dragon, peterselie of bieslook