Gestoofde appelpartjes

Terwijl ik voor mijn appelmoes steevast ga voor nootmuskaat en Calvados, kies ik voor deze gestoofde appelpartjes Allspice kruiden en Cognac.

Deze kruiden vervatten de smaak van peper, kruidnagel, kaneel en nootmuskaat in één specerij. Vandaar dat deze specerij ook ‘allspice’ wordt genoemd. En geef toe, perfect seizoen toch die herfst om deze smaken voorgeschoteld te krijgen.

 

Wat heb je nodig?

Ik maakte een portie voor 2 personen en rekende hiervoor: een goeie klont boter, 3 appels (Pink Lady), 1 EL Allspice kruiden en 1 extra KL nootmuskaat, een goeie scheut Cognac en 2 EL vloeibare honing

 

Hoe maak je het klaar?

Ik gebruikte mijn gietijzeren braadpan. Leuk om mee te koken en als het gerecht klaar is, kan je het nog even warm houden door de braadpan in de voorverwarmde oven te plaatsen.

Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij in gelijke partjes. Verwarm de boter op een zacht vuur en stoof er de appelpartjes in aan.

Kruid met de Allspice kruiden en de nootmuskaat. Blus het geheel met een goeie scheut Cognac en laat zo’n half uurtje pruttelen op het vuur. Af en toe wat water bijgieten zodat de appelpartjes niet aanbranden en verder kunnen stoven. Op het einde voeg je de vloeibare honing toe.

Je kan deze appelpartjes perfect verwerken in een ovenschotel zoals “hete bliksem” (gehakt-appelmoes-puree) of als side serveren met bijvoorbeeld aardappelen en worst. Of waarom gewoon niet als tussendoortje een portie verorberen? Kan toch prima, nee?

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *