Lizzylizzblog

Homemade Pasta

Zelf pasta maken, ik heb er altijd schrik van gehad. Lijkt me een heel gedoe en bovendien heb je zo’n pastamachine nodig. Zo had ik het dus in gedachten. Wat je ook moet weten, ik heb een hekel aan plakkerige handen. Zoals bijvoorbeeld met je handen in gehakt kneden, ik hou er echt niet van, ik krijg er rillingen van, oeps.

Zag ik dus onlangs een “toffe” pastamachine en ging ik ten rade bij mijn collega foodblogger en vriend Stijn van Stijns Kitchen. Wat denk je van deze machine, is dat prijs/kwaliteit OK volgens jou? Wel dat heb je helemaal niet nodig hoor. Dat is weggesmeten geld. Hein? Wat bedoel je?

Stijn maakte een YouTube filmpje over hoe op een eenvoudige manier, zonder vuile handen – “yeah! that’s me baby” – en zonder pastamachine homemade pasta maken. Een filmpje van nog geen 15 minuten, met duidelijke instructies en Stijn die je begeleidt van het begin tot het einde.

Het enige speciale aan dit recept? De juiste bloem gebruiken, speciale bloem voor pasta. Je maakt immers geen pasta met de patisseriebloem die wij gebruiken om te bakken. Als je tarwebloem neemt, dan heb je “00” (lees dubbel nul) bloem nodig. Wat vaak ook wordt gekozen is de semola bloem. Je vindt deze tegenwoordig ook in grootwarenhuizen of in winkels met keukenspullen zoals Dille & Kamille. Ik heb het geluk een Italiaans winkeltje om de hoek te hebben “Capito Come” (check de rubriek Brusselse foodspots) en kan dus ten alle tijde aan Italiaanse producten geraken.

Wat heb je nodig en hoe ga je te werk?

Reken 100 gram bloem per persoon en 1 ei – verder wat olijfolie en een snuifje zout – ja je leest het goed, dit is alles wat je nodig hebt. En wat water van de kraan moest het deeg niet elastisch genoeg zijn.

Deeg maken – kneden – in een bolletje rollen – laten rusten en vervolgens met de deegrol fijn uitrollen – check het filmpje maar. En dan komt het leuke, je kiest zelf voor welke “vorm” je gaat. Fijne spaghetti (1mm), papardelle (3mm), fettucine (5mm) of dikkere tagliatelle (8mm).

Koken doen we zoals het de echte Italianen beaamt. Per 100gr pasta rekenen zij 1L water, met een flinke strooi zout in. Water aan de kook brengen en dan pas de pasta er ingooien. Gaartijd varieert van enkele minuten tot een dikke 10-tal minuten, hangt af van de dikte van je zelfgemaakte pasta. Hier gooien we de pasta niet tegen de muur om te zien of ie plakt en dus “gaar” is. Hier komen we dat te weten door simpelweg regelmatig te proeven 😊

Benieuwd of jij je ook even gaat wagen aan het maken van je eigen pasta…

Zelfgemaakte pasta