Ijstaart met vanille en mokka roomijs

Deze week leerden we in de “avondles nagerechten” roomijs maken. Daar ben ik al meer enthousiast over dan over de sorbet die we vorige week maakten. Zoete-bek hier, kan er niets aan doen hoor. En room, ja daar hoeft geen uitleg meer bij hé, trotse Campina Ambassadeur, maar dat wisten jullie al!

Terug naar het roomijs.

Eigenlijk is het simpel, het enige nadeel, je hebt een ijsmachine nodig om het roommengsel tot ijs te draaien. Deze ijsmachine gaat namelijk tegelijkertijd het ijs invriezen en mengen waardoor er zo weinig mogelijk ijskristallen ontstaan. Wanneer je zonder ijsmachine gaat werken, ga je steeds de ijs-bak in en uit de diepvries moeten halen om tussendoor te roeren, de kans op ijskristalvorming is dus in dit geval veel groter! En het is arbeidsintensiever dan als je de machine het werk laat doen. Bovendien kan je slechts één ijssoort per keer maken.

Waarom zou je zelf roomijs maken als er duizend en één klaargemaakte versies te koop zijn in de winkels? Ik hoor het je al denken! Eerlijk, de smaak van je zelfgemaakt roomijs is gewoonweg tien keer intensiever en  smaakvoller. Probeer het zelf even uit en je zal me begrijpen. En als je je afvraagt welke ijsmachine je nu best koopt, tja ik heb zo’n klein modelletje genomen. Voordeel niet te duur, nadeel je kan maar één soort ijs per keer maken aangezien je die ijs-bak 24u op voorhand in de vriezer dient te laten afkoelen.

In de avondschool hebben ze natuurlijk wel een grote, industriële ijsmachine dus ik zag mijn kans om mij helemaal te smijten en mij aan mijn allereerste ijstaart te wagen. Misschien niet de beste ijstaart ooit qua vorm en qua textuur, maar best tevreden met deze creatie. In mijn ogen durf ik mijn taartje zelfs prachtig noemen. Ja af en toe moet je eens op jezelf stoefen hé! De foto is niet top (iets met ‘s avonds en binnen in een gesloten lokaal, zonder props of backdrop), maar in dit geval draait het echt om de ijstaart 🙂 en daarom deel ik dit plaatje met jullie. Wat de smaak betreft, wel… die is wel 100% GESLAAGD hoor . Lekker!

 

Vanille roomijs

Hier volgt de basis bereiding. Als je deze onder de knie hebt, dan kan je makkelijk gaan variëren en andere soorten roomijs maken. Gewone smaken zoals chocolade of mokka, maar je kan ook gaan experimenteren met honing en tijm bijvoorbeeld of karamel met gezouten boter. Fruit is eveneens een optie, denk maar aan aardbeien- of frambozen roomijs.

Voor roomijs heb je 4 ingrediënten nodig: melk, eierdooiers, suiker en room. De smaak wordt bepaald door het extra ingrediënt dat je toevoegt: vanille, chocolade, oploskoffie,…

Qua verhoudingen werken we als volgt (1L roomijs)

 

Bereidingswijze

Voorbereiding: splits de eieren, weeg de melk, de suiker en de room af. Snij de vanillestok doormidden.

Bereiding: breng de melk samen met het opengesneden vanillestokje aan de kook. Klop de eidooiers samen met de suiker tot een witte, dikke massa (“Ruban“). Zorg ervoor dat de suiker volledig is opgelost. Giet al roerend het melkmengsel op de Ruban en vervolgens giet je dit mengsel terug in je kookpot. Laat de crème indikken op het vuur (opgelet: mag niet koken!) tot de eidooiers gaan binden (bij 85°C). Heb je geen thermometer, niet getreurd, de crème is klaar als je de houten lepel er uit haalt en de crème niet meer beweegt (lees: met je vinger trek je een streep doorheen de vloeistof en deze druppelt niet meer naar beneden). Zodra het vanillemengsel klaar is, haal je de kookpot van het vuur en ga je deze onmiddellijk laten afkoelen in ijswater. Blijf roeren in de crème. Voeg op het einde de room toe en roer deze er mooi onder.

Opmerking: als je met smaakmakers werkt, dan worden die dus nu pas toegevoegd. Denk maar aan cacaopoeder of koffie-extract.

Giet het afgekoeld roommengsel in de ijsmachine. De bereidingstijd is afhankelijk van het type ijsmachine dat je hebt.

 

Mokka roomijs

Wordt op exact dezelfde manier gemaakt als het vanille roomijs. Het extra ingrediënt dat je toevoegt is 15gr oploskoffie of koffie extract.

 

Ijstaart

Voor de ijstaart gaan we een basiskorstdeeg maken, een zanddeeg dat we gaan besmeren met gesmolten witte chocolade. Dat zorgt voor extra stevige korst.

250 gr boter smelten. 250 gr suiker mengen met 2 eieren.  Suiker-en-ei-mengsel onder de boter roeren en vervolgens 500gr bloem toevoegen. Roeren tot je het deeg tot een bolletje kan kneden dat je vervolgens een half uur in de koelkast laat rusten. Nadien uitrollen tussen boterpapier, gaatjes prikken met een vork in het deeg (anders gaat het rijzen in de oven) en 10 minuten afbakken op 210gr Celsius.

Eenmaal afgebakken, uit de oven halen en met je vierkante taartvorm er de vorm uitduwen. Deze korst mag je nu bedekken met witte chocolade die je gedurende 30 seconden hebt gesmolten in de microgolfoven.

Eerste laag is de mokka laag. Goed uitstrijken zodat hele korst bedekt is. Nu half uurtje in de vriezer plaatsen en dan kan je hetzelfde doen met de vanille laag. Opnieuw invriezen voor 30 minuten.

Taart dient nu nog enkel afgewerkt te worden alvorens je gaat serveren. Wij deden dat met rood fruit dat we hadden liggen en meringue dat we hadden gemaakt met een restje eiwitten.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *