Lizzylizzblog

Kalfsblanquette

Een kilootje kalfsblanquette maken? Ja hoor, geen probleem. Dit gerecht is op z’n best als je de stoofpot een “nachtje” laat trekken in de koelkast. De smaken komen dan helemaal tot hun recht. Je vindt kalfsblanquette meestal op de menukaart in de herfst/winterperiode, maar ik vind dat deze stoofpot ook best kan gegeten worden aan het einde van de zomer.

Blanquette de veau, kalfsblanket of kalfsfricassee

What’s in a name? Dit zalig stoofpotje is er één op basis van kalfsvlees, roomsaus en champignons. En ja hoor, hiervoor gebruik ik de volle room (33% vet) van Campina. De natuurlijke volle smaak van deze echte room zorgt voor een schitterend resultaat.

Kalfsblanquette

Course: HoofdgerechtCuisine: Stoofpotjes
Personen

6

personen

De klassieke kalfsblanquette met ui, wortel, bleekselder en champignons is een heerlijk stoofpotje van kalfsvlees in de roomsaus. En ‘t is met volle room gemaakt, zodat de smaak 100% perfect zit. Wat denk je, ga jij dit potje ook eens thuis serveren?

IngrediËNTEN

  • 300 gr kalfsvlees – 750 ml blanke fond

  • 2 uien – 2 stengels bleekselder – 2 wortels – 1 bouquet garni (laurierblad, tijm, peterseliestengels) – 200 gram champignons

  • 4 EL bloem – 2 eidooiers – 200 ml room

  • Peterselie – peper – zout

BEREIDINGSWIJZE

  • Snijd het vlees in grote stukken en leg het in een stoofpot. Giet er de blanke fond bij en breng aan de kook. Laat 5 minuten zacht koken. Verwijder regelmatig het schuim.
  • Snij de groenten (behalve de champignons) in grove stukken en voeg ze tesamen met de bouquet garni toe. Een snuifje zout mag er bij. Dek de pan af en laat op zacht vuur gaar stoven (20-tal minuten). Giet het geheel af en vang het kookvocht op.
  • Snijd de champignons fijn en pocheer ze apart gaar. Giet af en laat alles uitlekken. Vang het kookvocht op.
  • Breng het kookvocht van de champignons en van het vlees aan de kook en laat tot twee derde inkoken. Bind met de bloem en laat goed doorkoken. Giet de saus door een fijne zeef. Maak van de eidooiers en room een liaison en roer dit door de saus.
  • Voeg het vlees, de uien en champignons toe. Breng op smaak met peper en zout.
    Garneer met peterselie. 

KANTTEKENING

  • Serveer met witte rijst, pasta, aardappelpuree of frietjes – Lizzy x

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *