Kalfsstoofvlees op grootmoeders wijze

••• recept voor 4 personen •••

••• voorbereiding 10 minuten, bereiding 60 minuten •••

INGREDIENTEN

500 gr kalfsvlees

1 ajuin, 2 wortels, 1 selderstengel

250 ml bruine fonds, 500 ml water

2 EL tomatenpuree

Jeneverbes, tijm, laurier

1 teentje knoflook

Peper en zout

Olijfolie en bakboter

250 gr champignons

Een 10-tal ronde uitjes

250 gr gerookt spek (blokjes of reepjes)

RECEPT

Schil de ajuin. Rasp de wortel. Snij de ajuin, wortel en selder in fijne schijfjes.

Schil de knoflook en pers deze fijn.

Borstel de champignons en snij deze in 4 stukken.

Verhit wat olijfolie op een zacht vuur en bak er het kalfsvlees aan alle zijden goudbruin in aan. Voeg de fijngesneden ajuin, wortel en selder toe. Kruid met peper en zout. Laat even aanfruiten.

Blus met de bruine fonds. Voeg de tomatenpuree toe. En doe er de jeneverbes, tijm, laurier en fijngeperste knoflook bij. Roer enkele malen om en giet er het water bij.

Laat het geheel zachtjes stoven tot het vlees gaar is. De gaartijd hangt af van de grootte van de kalfsblokjes en de kwaliteit van het vlees. Bij mij duurde dit zo’n uurtje. Controleer regelmatig. Zie je dat de saus te dik wordt, giet er dan telkens nog wat water bij.

Ondertussen ga je de in 4 gesneden champignons ” à brun “ bakken in olijfolie en boter. In een aparte braadpan bak je het gerookt spek goudgeel in olie. Je voegt ook de ronde uitjes toe.

Als het vlees gaar is, haal je het uit de stoofpot en leg je het opzij. De saus giet je door een puntzeef en laat je vervolgens inkoken tot de gewenste dikte. Voeg champignons, gerookt spek en zilveruitjes toe.

Dit heerlijk stoofpotje is het ideale comfortfood voor herfstdagen… Ik serveerde het met pilav-rijst (zie apart recept).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *