Kervelsoep

••• recept voor 4 personen •••

••• voorbereiding 5 minuten, bereiding 20 minuten •••

INGREDIENTEN

2 aardappels

1 ajuin

1 preiwit

200 gr verse kervel

1 L blanke kalfsfonds

Olijfolie & klontje boter

Peper en zout

Peterselie takjes, laurierblad, enkele tijm takjes (“bouquet garni“)

RECEPT

Kervelsoep is een gebonden soep (“parmentiersoep“), de binding bestaat uitsluitend uit aardappelen. De samenstelling van de basisgroenten zijn een “mirepoix” van ajuin, preiwit, selder en soms ook wortelen. Hier gebruikte ik enkel ajuin en preiwit. Ik voegde geen wortel toe en dit om een mooie groene kleur te bekomen.

Schil de ajuin en de aardappels, snij ze in grove stukken. Was de prei, dep droog en snij in brede ringen.

Hou een klein handje kervel opzij, hak deze fijn.

Stoof op een zacht vuur de aardappel, ajuin, prei en kervel aan in de olijfolie (“tomber au beurre“).

Bevochtig met de blanke kalfsfonds (“mouiller“).

Kruid met peper & zout en voeg het bouquet garni toe (“assaisonner“).

Laat zachtjes pruttelen gedurende een 20-tal minuten (“frémir“).

Verwijder de bouquet garni en mix de soep met een staafmixer. Zeef ze vervolgens door een puntzeef (“passer au chinois“).

Breng de soep terug aan de kook en werk af met een klontje boter (“beurrer“).

Serveer in je bord de fijngehakte kervel en wat croutons, overgiet met 2 pollepels soep.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *