Lizzylizzblog

Kip-burger x Amicone

Wine & food pairen oftewel zoeken naar welk gerecht bij welke wijn past, dat doe ik heel graag. En nee, je hebt niet altijd in 1-2-3 het gerecht gevonden dat perfect past bij het flesje wijn dat je hebt klaarstaan. Maar net dát vind ik zo plezant, dat je wat moet zoeken, smaken gaan combineren en zien wat jouw smaakpapillen het lekkerst vinden.

Aroma

Deze rode wijn Cantine di Ora Amicone Rosso is een mengsel van verschillende rode druivensoorten uit Veneto. Deze regio profiteert van een uitzonderlijke wijnproductie in een aantal zeer oude, internationaal bekende regio’s. Amicone laat u de smaken en geuren van de streek ontdekken en biedt u wijnen van hoge kwaliteit aan.

Een deel van de druiven worden geoogst bij overrijping in de wijngaard. Gisting in roestvrijstalen vaten. Het andere deel van de geoogste druiven worden gedroogd in houten kisten bij gecontroleerde temperaturen. Daarna volgt de persing en de vinificatie. Rijping gedurende 12 maanden in eiken vaten.  Delicaat en wijnachtig boeket gekenmerkt door een intens aroma van framboos en zwarte kers.

Smaak & pairing

Volle, fluweelzachte, robijnrode wijn met tonen van kruiden en chocolade. Gaat goed samen met rood (geroosterd) vlees, wild en kaas. En net dat wou ik even anders doen. Ik combineerde deze wijn met een kip-hamburger en vond het samengaan van de smaken top. Als reserve had ik andere hamburgers klaarstaan (o.a. met pulled pork of met wild zwijn), maar dat bleek helemaal niet nodig te zijn, aangezien mijn eerste food-wine pairing keuze in mijn ogen reeds een zeer geslaagde opzet was.

Het Burger Boek

Ik haalde mijn inspiratie voor de kip-burger uit Het Burger Boek van Martin Kintrup (uitgeverij Lannoo). Een bok vol tips en technieken voor heerlijke hamburgers. Dit boek daagt je uit verschillende smaakcombinaties uit te testen en laat je genieten van de meest waanzinnige hamburgers. Een aanrader hoor!

Kip-burger x Amicone

Recipe by LizzylizzCourse: HoofdgerechtenCuisine: Lunchgerechten
Personen

4

personen

Lekkere broodjes in combi met crispy chicken en een kruidenmayonaise, en deze tesamen met een glaasje van de Cantine di Ora Amicone Rosso: dat noem ik dan eens een geslaagde lunch! Ik testte deze combi uit bij drie verschillende gasten en drie maal scoorde ik er mee. ‘T is teken dat ‘t goed zit zeker?!

IngrediËNTEN

  • Broodjes: 4 bio-hamburger broodjes, olijfolie, gedroogde oregano

  • Sauzen: tomatensalsa: olijfolie, 1 sjalot, 1 knoflookteen, enkele takjes tijm, 1 klontje suiker, fles tomatenpassata, peper en zout + kruidenmayo: verse tijm, rozemarijn en basilicum, 1 knoflookteen, mayonaise

  • Kip: 4 gepaneerde kipfilets (kant-en-klare kip krokant)

  • 250 gr mozzarella, een zakje rucola, 2 tomaten, plakjes salami (met venkel)

BEREIDINGSWIJZE – verwarm de oven voor op 220° C

  • Snij de hamburgerbroodjes open en besmeer de bovenkant met een mengsel van olijfolie en gedroogde oregano. Bak ze volgens de instructies op de verpakking in de oven.
  • Maak de tomatensalsa door de fijngesnipperde sjalot en knoflook zachtjes aan te stoven in olijfolie. Doe er de verse tijm en het klontje suiker bij, overgiet met de tomatenpassata en kruid af met peper en zout. Laat een 15-tale minuten pruttelen zodat de saus de juiste sausdikte heeft. Maak de kruidenmayonaise: meng de fijngesnipperde verse kruiden onder de mayonaise en zet nog even weg in de frigo.
  • Bak de kip-krokant in olijfolie in een braadpan. Leg er mozzarella op zodat deze smelt.
  • Smeer de bodem van het hamburgerbroodje in met de tomatensalsa en leg er de kip-krokant met mozzarella op. Schijfje tomaat en rucola. Afwerken met salami en de bovenkant van het broodje insmeren met de kruidenmayonaise.

KANTTEKENING

  • De Cantine di Ora Amicone Rosso is beschikbaar bij Carrefour – Match – Makro – Cora – Spar Lambrechts. De aanbevolen consumentenprijs: € 8,99. Deze publicatie is een samenwerking met Schenk Benelux.