Kip met archiducsaus

••• recept voor 2 personen •••

••• voorbereiding 10 minuten, bereiding 30 minuten •••

INGREDIENTEN

2 stukjes kippehaas

Olijfolie en bakboter

Bloem

2 sjalotten

200 ml room

Een glas witte wijn

150 ml gevogeltefonds

2 EL vleesglace

Een scheutje Cognac

Een scheutje Port

250 gr champignons

RECEPT

Wentel de kippehaasjes door de bloem.

Borstel de champignons schoon en snij in zeer fijne, dunne schijfjes (“émincer“). Bak deze in wat olijfolie in een braadpan. Zet even opzij.

Schil en snipper de sjalotten fijn.

Verhit de olijfolie en de boter op een zacht vuurtje. Leg er de bebloemde kippehaasjes in en laat aan beide kanten bruinen.

Bestrooi met de fijngehakte sjalot en laat enkele minuten stoven zonder dat de sjalot bruin wordt (“suer“).

Blus vervolgens met de witte wijn en laat wat verdampen. Nu mogen de vleesglace, de gevogeltefonds en de room er bij (“mouiller“).

Ik gebruikte vleesglace van Knorr, heb je die niet bij de hand, dan kan je wat bruine fonds laten inkoken (“réduire“) en daar vervolgens bruine roux (maïszetmeel) aan toevoegen (“lier“).

Laat zo’n 30 minuten pruttelen op een zacht vuur. Werk af door de gebakken champignons, de Cognac en de Port toe te voegen.

Wat een heerlijk sausje!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *