Lizzylizzblog

Kokossoep met koriander, galanga, citroengras, beukenzwam en kip

Eind vorig jaar werd ik uitgenodigd te Knokke om er kennis te maken met Dokkoon en haar nieuwste boek: De Thaise keuken van Boo Raan, sharing gerechten van Dokkoon Kapueak (uitgeverij Lannoo).

U kent haar wel. Die Thaise chef die traditionele Thaise gerechten voorschotelt, klaargemaakt zoals zij het thuis heeft geleerd. Zij die eind vorig jaar beloond werd met een eerste Michelin ster. Zij die kleine gerechten, die samen op tafel worden gezet om te delen, serveert, net zoals dat in Thailand de gewoonte is. Een bezoek aan Boo Raan staat al een tijdje hoog op mijn bucket list. Net daarom greep ik deze kans met beide handen. Benieuwd naar wie Dokkoon is en hoe haar gerechten smaken.

De Thaise keuken is een van de meest verfijnde keukens uit Zuidoost-Azië. Het gaat om het evenwicht tussen zout, zoet, zuur, bitter en pikant. Het is “jongleren” met deze smaken en komen tot een sublieme smaak. Wie Thaise keuken zegt, denkt aan vissaus, citroengras, gember, kokosmelk,… en ga zo maar door. Enkel de Thaise chefs slagen er in steeds de juiste balans te vinden en de smaak precies te krijgen zoals ze in gedachten hebben. Ik ben fan!

Ik maakte kennis met Dokkoon, in fijn gezelschap van collega bloggers Katrijn (Mamasgezondetips) en Alexia (Mustbeyummie). Wat een leuk moment. Een gezellige babbel volgde snel. En bovendien kregen we enkele hapjes voorgeschoteld. Een voorsmaakje van de gerechten die Dokkoon in haar boek verzameld heeft. En of dat het smaakte! Ik geef jullie alvast mee dat het haalbare gerechten zijn. Je moet op zoek naar de ingrediënten, maar tegenwoordig hebben al heel wat supermarkten deze in hun rekken beschikbaar. Dat mag dus niet zo’n probleem meer zijn. Geproefd en goedgekeurd. Het boek is zeker het kopen waard!

Kokossoep met koriander, galanga, citroengras, beukenzwam en kip

Recipe by Dokkoon KapueakCourse: VoorgerechtenCuisine: Thaise keuken
Personen

2

personen

De Thaise keuken is een van de meest verfijnde keukens uit Zuidoost-Azië. Wie Thaise keuken zegt, denkt aan vissaus, citroengras, gember, kokosmelk,… en ga zo maar door. Enkel de Thaise chefs slagen er in steeds de juiste balans te vinden en de smaak precies te krijgen zoals ze in gedachten hebben. Ontdek samen met mij deze kokossoep. Ik ben fan!

IngrediËNTEN

  • 2 stengels citroengras – 1 gewone sjalot of 3 Thaise sjalotten – 1 à 2 kleine rode Thaise chilipepers

  • 2 korianderwortels of 4 koriandersteeltjes – 40 gr galangawortel

  • 250 ml kokosmelk – 200 ml kippenbouillon – 4 limoenblaadjes – 200 gr kippenvlees (van billen en bouten) – 40 gr beukenzwammen

  • 1 theelepel rietsuiker – 2 eetlepels vissaus – 2 eetlepels limoensap – korianderblaadjes om af te werken

BEREIDINGSWIJZE

  • Kneus het citroengras, de gepelde sjalot en de chilipepers. Maak de korianderwortels of – steeltjes en de galangawortel schoon, snijd ze in plakjes en kneus ze.
  • Breng de kokosmelk aan de kook met de bouillon. Doe er het citroengras, de sjalot, de chilipepers, de korianderwortels of -steeltjes, de galangawortel en de limoenblaadjes bij.
  • Snijd het kippenvlees in kleine stukken en doe het samen met de beukenzwammen bij de bouillon. Laat alles op een laag vuur garen in de bouillon.
  • Voeg de rietsuiker en de vissaus toe. Laat 3 minuten inkoken op een laag vuur en roer af en toe. Doe er het limoensap bij. Breng op smaak met meer zoet (suiker), zuur (limoen) of zout (vissaus). Werk af met enkele korianderblaadjes.

Laat hier een snelle reactie achter.