Lizzylizzblog

Konijn “puur natuur”

Konijn met pruimen, met krieken of met wortelen, das zowat de meest traditionele wijze die ik tegenkom wanneer ik “konijn klaarmaken” intyp op internet. Alleen heb ik het niet zo voor fruit en dan zeker al niet voor “warm” fruit.

Ik maakte eerder al “konijn op Lizzy’s wijze” door champignons en spekreepjes toe te voegen. Laten we dat dan maar mijn versie noemen. Maar ik moet zeggen, die smaken combi doet het goed hoor. Zeker het proberen eens waard. Ik ben dat gerecht ook nog wat aan het pimpen, dus de definitieve versie die moet er nog aankomen.

Vandaag ga ik dus voor een “puur natuur” versie. Konijn met niets meer, niets minder. Want zeg nu zelf, het is en blijft een heerlijk stoofpotje. Weinig werk aan, wel moet je wat geduld hebben. Maar dat is met alle stoofpotjes zo. Hoe langer het pruttelt, hoe zachter het vlees wordt en hoe intenser de smaken naar boven komen.

De te volgen stappen zijn eenvoudig

  • De stukken konijn kort aanbakken (op een hoog vuur) in goeie boter – kruiden met peper en zout – uit de pan halen en even langs de kant leggen
  • Fijn gesneden ajuin aanstoven (op een lager vuur) in diezelfde braadpan (nog wat boter toevoegen mag hoor) – leg de stukken konijn er opnieuw boven op
  • Blussen met bier: ik gebruik Piedboeuf bruin tafelbier – je kan ook met andere bieren blussen (niet te bitter bier: witbier, kriekbier, amberkleurig bier, abdijbier zijn ook prima keuzes) of met wijn of fond. Een combinatie van fond & bier of fond & wijn kan natuurlijk ook. Zorg er voor dat het konijn “onder staat” zodat het lekker kan pruttelen in de vloeistof
  • Kruiden doe ik door een “kruidentuiltje” toe te voegen (tijm, laurier en peterseliestengels)
  • Afwerken doen we door een bruine boterham besmeerd met mosterd bovenop het stoofpotje te leggen

Tot zover het “werk”, nu gaat het vooral om geduld uitoefenen en de stoofpot een uurtje te laten pruttelen op een zacht vuur. Ik koos er voor om het konijn verder te laten garen in de oven. Traag garen, dus hier wordt jouw geduld nog meer op de proef gesteld. We beginnen een 2-tal uurtjes op 95°C om vervolgens nog een uurtje op 120°C te laten garen. De exacte tijd hangt natuurlijk af van het type oven dat je gebruikt. Wat je kan doen, is regelmatig naar het einde toe even met een vork in het konijn prikken. Zodra het mals is en je de vezels van elkaar kan trekken, is het konijn klaar om geserveerd te worden.

Met wat eten we konijn? Talrijke combinaties zijn mogelijk: met kroketten, met aardappelpuree, met gebakken aardappelpartjes,… het kan allemaal. Qua groenten kunnen we kiezen voor een frisse salade, groene erwtjes en/of wortelen. Of misschien heb jij nog wel een andere suggestie? Laat het me gerust weten!

Boodschappenlijstje voor 4 personen

Konijn

1 grote ajuin, goeie boter, peper en zout

2 flessen Piedboeuf bruin bier & kruidentuiltje (tijm, laurier, peterseliestengels)

1 bruine boterham besmeerd met mosterd

Konijn “puur natuur”