Lizzylizzblog

Lasagne

Ovenschotels, ze zijn het ideale comfortfood op koude dagen. Ze smaken overheerlijk en ze toveren een glimlach op je gezicht. Je zit gezellig aan tafel, je geniet van de smaken, je wordt er gewoon gelukkig van!

Wij vierden afgelopen zondag “Nieuwjaar” met de broers. We doen dat altijd na de feestperiode, zodat we optimaal kunnen genieten. Want ja de broers beschikken over dezelfde genen, die van echte foodies die het graag goed doen en die graag ronduit genieten. Haha!

We startten dit jaar met wat toastjes en kozen lasagne als hoofdschotel. Een zelfgemaakte lasagne, daar kan gewoonweg niets tegen op. Als je wil, kan je er gerust een slaatje naast serveren. En/of een stukje stokbrood. Je gaat er iedereen mee plezieren. We gingen voor de klassieke versie: met tomatensaus en bechamel. Afwerken met geraspte kaas en net voor het serveren nog wat versnipperde peterselie over. Lekker!

Lasagne

Recipe by LizzylizzCourse: HoofdgerechtenCuisine: Ovenschotels
Personen

10

personen

Ovenschotels, ze zijn het ideale comfortfood op koude dagen. Ze smaken overheerlijk en ze toveren een glimlach op je gezicht. Je zit gezellig aan tafel, je geniet van de smaken, je wordt er gewoon gelukkig van! Ontdek hier mijn recept van de klassieke lasagne.

IngrediËNTEN

  • Voor de bechamel saus: 50 gr boter, 60 gr bloem, 1L halfvolle melk, 1 laurierblaadje, peper-zout-nootmuskaat
    Voor de bolognese saus: olijfolie, 1 knoflookteen, 2 takjes tijm, 500 gr rundsgehakt, 250 gr ajuin, 250 gr wortel, 150 gr witte selder, 4 blikken gepelde tomaten, 2 flessen tomatenpassata, 1 knoflookteen, een scheut rode wijn

  • 800 gr lasagnevellen (geblancheerd)

  • 150 gr Parmezaanse kaas – volle room

BEREIDINGSWIJZE – Verwarm de oven voor op 190° C

  • Bechamel saus: smelt de boter op een zacht vuur in de pan. Voeg de bloem toe en roer tot een roux ontstaat. Laat rustig garen tot je de geur van “koekjes” verkrijgt. Haal de pan vervolgens van het vuur en voeg 1/3 van de melk toe. Goed roeren tot een gladde massa. Voeg dan het tweede deel van de melk toe en zet de pan opnieuw op het vuur. Blijven roeren, zodat je klonters vermijdt. Tenslotte doe je het laatste deel melk er bij en blijf je roeren tot je saus de gewenste sausdikte heeft. Voeg het laurierblaadje toe en kruid met peper, zout en nootmuskaat. Laat nog even pruttelen op het vuur en zet vervolgens opzij.
  • Bolognese saus: bak het gehakt aan in olijfolie en voeg de in brunoise gesneden ajuin, wortel, selder toe. Kruid met peper en zout. Voeg de gepelde tomaten, tomatenpassata, de look en de tijm toe. Laat rustig pruttelen zodat de saus reduceert tot je ongeveer een derde overhoudt. Werk af met een scheut rode wijn.
  • Dompel de lasagnevellen kort even onder in gezouten, kokend water.
  • Bestrijk een ovenschaal met een laag bechamel. Spreid de saus zo dun mogelijk uit.
    Leg daarop een laag lasagnevellen, en spreid daarover de bolognese saus uit. Bouw zo de lagen op. Eindig met bechamel en de Parmezaanse kaas. Bak de lasagne gedurende 30-40 minuten (afhankelijk van het type oven dat je gebruikt). Ik maak de schotel een dag op voorhand en als ik hem in de oven steek, voeg ik dan langs de randen nog wat extra room toe.

KANTTEKENING

  • Laat het je smaken, Lizzy x