Lizzylizzblog

Masso Antico Primitivo del Salento (rood)

De streek

Gelegen in het zuiden van Italië is de regio Puglia een relatief vlak gebied. De wijngaarden profiteren van de zeelucht, wat de temperatuur bij heel warm weer relatief laag houdt. Puglia is een wijnprovincie van hoge kwaliteit waar voornamelijk inheemse druivensoorten worden geoogst. De wijnstokken worden daar verbouwd volgens de “Alberello”-methode: een methode die het gebrek aan water en het zeer warme klimaat compenseert. Deze oude methode maakt deel uit van het culturele en oenologische erfgoed van Puglia.

Abruzzo daarentegen ligt dichter bij Midden-Italië, aan de oostkust langs de Adriatische Zee. Deze regio is meer bergachtig en heeft een uitzonderlijk mediterraan klimaat. In deze regio worden wijnen met intense fruitaroma’s en een complexe structuren geproduceerd.

De wijnen

Masso Antico-wijnen worden geproduceerd door Schenk Italia, opgerichte in 1952. Schenk Italia is één van de belangrijkste producenten en verdelers van Italiaanse wijnen. Twee vliegende wijnmakers, vijf oenologen en hooggekwalificeerd personeel beheren het volledige productieproces.

Wijnmakers Daniele Ress en Carlo Filippi volgen de hele productie van wijngaard tot fles. Hun kennis van het land en het klimaat komt tot uiting in de wijnen die ze produceren: moderne wijnen die geschikt zijn voor alle consumenten.

Kenmerken

De Masso Antico Primitivo del Salento wordt gemaakt van druiven die streng geselecteerd en met de hand geoogst worden. De rijping gebeurt gedurende 6 maanden in Franse eiken vaten.

Het is een uitzonderlijke wijn met zachte tannines en lichte vanilletonen. De wijn heeft een robijnrode kleur en is een complex boeket, intense tonen van rijp rood fruit en kruiden. Hij past bij gegrild vlees, een stoofpotje en gerijpte kazen. Maar ik drink hem ook heel graag als vrijdagavond-glaasje in de zetel 😉

Kanttekening

De Masso Antico Primitivo del Salento is beschikbaar bij Colruyt. De aanbevolen consumentenprijs: € 6,99. Deze publicatie is een samenwerking met Schenk Benelux.

Masso Antico Primitivo del Salento