Lizzylizzblog

Pastaschotel met een citroenroomsausje

Ik ben de laatste tijd op zoek om een aantal nieuwe recepten te creëren op basis van mijn all time favoriete roomsaus gemaakt met de lichte culinaire room (20% vet) van Campina. Deze room leent zich perfect om saus mee te binden en gezien zijn iets lager vetgehalte kan die wat meer gebruikt worden in de dagelijkse keuken. Je bent een room-fan of je bent het niet hé!

Ik maakte eerder al de linguine met kip in citroenroomsaus en opteerde deze keer voor een ovenschotel. Er lag nog een bloemkool in de frigo en ik haalde twee cordon bleus uit de diepvries. Hiermee ging ik aan de slag.

Vorige keer gebruikte ik enkel het sap van de citroen dat ik aan het einde toevoegde aan de roomsaus. Dat gaf een frisse smaak, maar nog niet fris genoeg vond ik. Dus gaan we nu ook wat zeste van citroen toevoegen, dat geeft net dat tikkeltje extra smaak zoals ik het wil.

Je kan deze schotel eigenlijk maken zoals je het je uitkomt. Met wat je op het moment zelf in huis hebt. Je hoeft geen speciale boodschappen te doen; je gebruikt wat je nog hebt liggen. Het principe is: pasta + groente + vlees of kip (of zonder kan ook en dan heb je een vegetarische schotel) + saus (roomsaus, tomatensaus, currysaus,…). Laat je fantasie de vrije loop!

Een ovenschotel met wat je in huis hebt en klaar in nog geen dertig minuten? Daar zeg ik JA tegen!

Ingrediënten

Pasta

1 bloemkool

2 cordon bleus

Olijfolie

Voor de citroenroomsaus: een klont goeie bakboter, kookvocht van de bloemkool, 200 ml lichte culinaire room, 1 citroen (zeste + sap), peper, zout, 1 sjalot

Voor de afwerking: restje chapelure/paneermeel van je cordon bleus & wat geraspte kaas

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200°C.

Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking. Kuis de bloemkool en verdeel in “roosjes”; kook deze een 10-tal minuten voor in gezouten water. Hou 1 pollepel van het kookvocht van de bloemkool apart.

Hou ook wat chapelure/paneermeel apart van de cordon bleu. Er wordt altijd genoeg opgedaan en je kan er dus gemakkelijk wat van afkloppen. Moest je onvoldoende hebben, meng dan gewoon wat paneermeel met wat gedroogde kruiden. Bak de cordon bleu in olijfolie bruin aan beide kanten. Je hoeft de cordon bleu niet helemaal door te bakken, aangezien die nog in de oven gaat. Snij de cordon bleu in repen.

Maak de citroenroomsaus. Stoof de fijngesnipperde sjalot aan in bakboter. Voeg de zeste van citroen toe. Blus met het kookvocht van de bloemkool. Laat even pruttelen. Doe er de lichte culinaire room bij en laat de saus indikken tot je de gewenste sausdikte bekomt. Op het einde kruid je af met peper en zout en voeg je het citroensap toe. Nog even roeren met de garde en je saus is klaar.

Klaar om de ovenschotel te vullen?

Verspreid de gekookte pasta over de schotel. Leg er de gekookte bloemkoolroosjes en de gebakken repen cordon bleu tussen. Overgiet de schotel met de citroenroomsaus en werk af met het restje chapelure/paneermeel en geraspte kaas. Deze schotel mag een 10-15 minuten onder de grill en jouw maaltijd kan geserveerd worden.

Benieuwd wat jullie er van vinden! Laat het smaken!

Pastaschotel met een citroenroomsausje

Laat hier een snelle reactie achter.