Lizzylizzblog

Pastinaaksoep met truffelolie, croutons en waterkers

Een luxe pastinaaksoep als kerst voorgerecht: en waarom niet zegt.

Koken met seizoensgroenten, ik ben fan! Pastinaak komt hier eigenlijk nog maar sinds een paar jaar in huis. Eerlijk… ik kende de groente niet en wist eigenlijk helemaal niet hoe deze smaakte. En dan zette ik de stap en maakte voor het eerst een pastinaak soep. Die ondertussen al vele keren op tafel is gekomen, want we zijn er beiden verzot op. Zo zie je maar dat verborgen groenten zoals pastinaak echt wel eens de moeite waard zijn om uit te proberen. Lust je ze niet, wel niets verloren. Lust je ze wel, dan heb je serieus gewonnen.

Ik wou de pastinaak soep pimpen en ze in een wat luxueuzere versie serveren. Vandaar het idee om er truffelolie aan te toe te voegen. Het geeft je direct dat Kerstgevoel. De zelfgemaakte croutons (link naar het recept; vervang de za’atar ditmaal door zeezout) die horen hier standaard bij een homemade soepje. Altijd wel wat oud brood dat blijft liggen, dus das dan ook mooi meegenomen als we dat kunnen verwerken. Afwerken deed ik met groene waterkers. Oogt mooi en gaat qua smaak ook bij de combi pastinaak-truffel.

Pastinaaksoep met truffelolie, croutons en waterkers

Recipe by LizzylizzCourse: VoorgerechtenCuisine: Soep
Personen

4

personen

Seizoensgebonden koken das dus soep maken van pastinaak. Deze is hier al vele keren op tafel gekomen, maar dit keer gaf ik er een luxueuze touch aan. Afwerken met truffelolie, croutons en waterkers. Aan tafel!

INGREDIËNTEN

  • Olijfolie, 1 gele ui, 1 knoflookteen, 1 preistengel

  • 500 gr pastinaak, 1 gele biet, 1 groene appel

  • 2 groentenbouillonblokjes, 1L water

  • Afwerking: truffelolie, zelfgemaakte croutons, waterkers

BEREIDINGSWIJZE

  • Schil de ui en pel de knoflook; snipper beide fijn. Was de preistengel en snij in schijfjes. Stoof deze zachtjes aan in olijfolie.
  • Schil de pastinaak en de gele biet; snij beide in kleine blokjes. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij in brunoise. Voeg deze toe aan het prei-ui-knoflook mengsel. Roer enkele malen om en laat een paar minuten aanstoven.
  • Verbrokkel de bouillonblokjes over de groenten en giet er vervolgens het water over. Laat afgedekt pruttelen gedurende 20 minuten.
  • Haal de soep van het vuur, pureer met een keukenblender (geeft een zachte, smeuïge structuur) en werk af met truffelolie, croutons en waterkers.

KANTTEKENING

  • Laat het jullie smaken. Lizzy x