Lizzylizzblog

Pizza Bianca

“Witte” pizza oftewel een pizza zonder de traditionele rode tomatensaus. Ik had er al geruime tijd zin in.

Ideaal om uit te proberen in combinatie met witte asperges. Jaja, die zijn er weer (!) en daar kan ik alleen maar héél blij van worden. Grote asperge-fan hier. Verwacht je dus maar aan wat asperge-recepten deze maand.

Maar voor nu: de witte pizza. Beginnen doen we met de basis. Bechamelsaus of eerder zure room? Dat was de vraag die ik me stelde. Beiden kunnen perfect, ik koos voor de zure room (30% vet) van Campina. Ik bracht deze op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Gaan we over naar de toppings: naast de witte asperges, kies ik ook voor jonge spinazieblaadjes en prosciutto ham. En in het midden van de pizza maak ik een soort van kuiltje zodat ik daar gemakkelijk 1 eitje kan in breken.

Ik werkte niet af met geraspte kaas. Ik wou eens iets anders, iets dat goed samengaat met de witte asperges: een mousselinesaus is het geworden.

Hollandaise, Mousseline, Dijonaise: wat is nu juist het verschil?

Hollandaise saus maak je met goeie boter en eieren. Afkruiden doe je met peper, zout en citroensap.

Mousselinesaus is dan eigenlijk Hollandaise waaraan je helemaal op het einde opgeklopte volle room aan toevoegt.

En Dijonaise tenslotte, wel dat is mousselinesaus waaraan je nog een lepeltje mosterd toevoegt.

Ingrediënten & bereidingswijze mousselinesaus

3 eierdooiers – 45gr klontjes koude boter

2 EL water – 2 EL citroensap

50 ml volle room (33% vet) van Campina – peper en zout

  • Klop de eierdooiers samen met het water op tot een een gladde saus – doe dit op een laag vuur
  • Als je ziet dat de eierdooiers gaan stollen, haal de pan van het vuur – het mag geen omelet worden 🙂
  • Roer er nu voorzichtig de klontjes koude boter onder tot ze volledig gesmolten zijn.
  • Afkruiden met peper, zout en het citroensap.
  • Klop de volle room half op (tot yoghurtdikte) en spatel deze vervolgens voorzichtig onder de saus.

De witte pizza: rol het pizzadeeg uit en prik met een vork gaatjes in de bodem. Besmeer met het mengsel van de zure room en leg er de toppings op. De witte asperges en de jonge spinazieblaadjes heb ik 5 minuten voorgekookt in water en vervolgens goed laten uitlekken. De prosciutto mag er ook op en je breekt een ei in het midden van de pizza. Bereidingstijd in de oven: 15 à 20 minuten.

Uithalen en serveren met de vers gemaakte mousselinesaus. Laat het smaken!

Pizza Bianca – witte asperges, jonge spinazieblaadjes, Prosciutto ham, een eitje & mousselinesaus

1 reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *