Lizzylizzblog

Pumpkin Five Spice Rolls

Het heeft even geduurd alvorens dit recept op de website verscheen, ik moest serieus hard oefenen alvorens ik tot de juiste verhoudingen voor het deeg kwam. De topping en de vulling die gingen dan weer vlotjes en lukten direct. Ik ben en blijf een hobbybakker hé. Maar toch serieus trots dat ik er in geslaagd ben eens iets te bakken helemaal “from scratch”.

Deze “pumkin five spice rolls” zijn het derde gerecht in rij van mijn pompoenserie die ik recent lanceerde. Ik wou drie totaal verschillende recepten met pompoen. Het eerste gerecht is een Kip Madras Curry geworden en het tweede gerecht met pompoen werd de spelt spaghetti met scampi’s en pompoencrème. Beide gerechten komen ook nog op de blog, ik heb wat achterstand. Vergeef je het me?

Five Spice kruiden

De cinnamon rolls kennen jullie allemaal, de rolls op basis van een vulling met kaneel. Ik wou echter een stapje verder gaan en combineerde de pompoenpuree met five spice kruiden. Deze omvatten vijf smaken van de Chinese keuken – zoet, zuur, bitter, pittig en zout. De lichte, anijsachtige smaak is een hit bij zowel kinderen als volwassenen. De kern van Five Spice in de ‘Mill & Mortar uitvoering’ bestaat uit venkelzaad en anijs, dat wordt versterkt door kruidnagel, kaneel en koriander. Ik voeg onderaan de website toe waar je deze kruiden kan aankopen. Ook de gouden sterretjes die ik gebruikte om de topping af te werken vind je op deze website terug.

De topping

De topping is er eentje op basis van poedersuiker en de volle verse kaas van Campina. Ik gaf deze wat extra smaak door het merg van een vanillestokje en de zeste van een citroen toe te voegen. Perfecte combi: je zal het zelf proeven als je deze pumkin five spice rolls thuis maakt.

Komaan, hup hup hup. Check de ingrediëntenlijst, doe je boodschappen en maak je klaar voor een leuke baknamiddag thuis. Nadien kan je lekker genieten, met de beentjes in de lucht, in de zetel met een dekentje, kijkend naar een toffe film. ‘T is tenslotte toch herfstvakantie voor iets, nietwaar?

Pumpkin Five Spice Rolls

Recipe by LizzylizzCourse: DessertCuisine: Gebak en koekjes
Stuks

6

stuks

Een leuke twist geven aan de gekende cinnamon rolls? Dat kan met deze pumpkin five spice rolls! Een heerlijke vulling op basis van pure pompoenpuree en een topping op basis van poedersuiker en verse volle kaas. Wie gaat deze maken?

IngrediËNTEN

  • 1 butternut pompoen – wat neutrale olie (arachide bijvoorbeeld)

  • Voor het deeg: 350gr patisserie bloem (Anco) – 50gr zachte roomboter – 125gr pompoenpuree (afkomstig van de butternut pompoen) – 1 ei – snuifje zout – 1 koffielepel Five Spice kruiden – 1 zakje droge gist – 75 ml licht opgewarmde halfvolle melk (Campina) – 45 gr kokosbloesemsuiker

  • Voor de vulling: 50gr pompoenpuree (afkomstig van de butternut pompoen) – 150gr donkerbruine suiker – 50gr klontjes boter – 1 koffielepel Five Spice kruiden

  • Voor de topping: 250gr verse volle kaas (Campina) – 125 gr poedersuiker – merg van 1 vanillestokje – zeste van 1 bio-citroen – snuifje zout (Fleur de sel)

BEREIDINGSWIJZE – verwarm de oven voor op 180°C

  • Bereid de pompoenpuree. Halveer de butternut pompoen en leg deze op een bakplaat bedekt met bakpapier. Smeer beide helften in met arachideolie en laat in de oven bakken totdat je de binnenkant er kan uitlepelen. In mijn oven duurde dit een klein half uurtje.
  • Bereid het deeg. Meng de gist en 15gr kokosbloesemsuiker onder de lauwe melk en zet even opzij. Doe de bloem, het ei, het zout en de Five Spice kruiden in een mengkom van een keukenrobot en kneed deze op middelmatige snelheid. Voeg de boterklontjes toe, de pompoenpuree en de overige 30gr kokosbloesemsuiker. Giet er het gistmengsel bij en laat kneden tot je een mooie bol deeg verkrijgt. Leg deze in een beboterde kom en dek af met huishoudfolie. Laat 3u opstijven in de frigo.
    Haal het deeg uit de frigo en leg het op een met bloem bestrooid ondervlak. Strooi eveneens wat bloem bovenop de bol. Rol met behulp van een deegrol uit tot een rechthoekig vlak.
  • Maak de vulling door alle ingrediënten samen op te kloppen. Ik deed dit met een garde. Smeer de vulling uit over het deeg en rol vervolgens het deeg op tot een rol. Verdeel deze rol in 6 gelijke stukjes, ik gebruikte hiervoor een mes.
  • Vet een ovenbestendige pan in met boter en leg er de 6 rolls in. Dek af met een handdoek en laat nog 30 minuten rijzen. De rolls gaan zich mooi verdelen over jouw pan. Zet de pan vervolgens in de voorverwarmde oven en bak de rolls gedurende zo’n 20 minuten. Opnieuw afhankelijk van het type oven dat je hebt. Kijk af en toe hoe ze vorderen.
  • Afwerken doen we met de topping. Klop hiervoor alle ingrediënten op tot een romig mengsel en smeer dit bovenop de rolls wanneer je ze net uit de oven hebt gehaald. Ik versierde met nog wat extra gouden sterretjes (eetbaar).

KANTTEKENING

  • Gerecht ontworpen voor Campina (samenwerking).
  • De Five Spice kruiden vind je hier Good Food Shop (kortingscode Lizzylizzblog10 geeft je 10% korting). Of je kan ze ook gewoon vervangen door kaneel. Werkt even goed hoor!