Ragout van kip

Ragout van kip

Goeie kwalitatieve producten gebruiken en de juiste smaakcombinaties weten te vinden, daar gaat het hem meestal om. Ik maakte een ragout van Mechelse koekoek met Parijse champignons en balletjes. Afkruiden deed ik aan de hand van frisse citroenpeper en afwerken uiteraard met verse peterselie.

De “triple lemon pepper” is een mengeling van zwarte peper, szechuan peper, gedroogde citroenschil en citroenverbena. Hij is verkrijgbaar bij Goodfoodshop voor zij die hem graag eens uittesten. Maar je kan ook perfect de smaak nabootsen door zwarte peper te gebruiken en daar wat zeste van citroen bij te schaven.

Ragout van kip

Recipe by LizzylizzCourse: HoofdgerechtCuisine: Kip en gevogelte, Stoofpotje
Personen

4

personen

Lekkere stoofpotjes daar zijn we verzot op. Deze ragout van Mechelse koekoek is daar een perfect voorbeeld van. Met Parijse champignons en afgekruid met frisse citroenpeper. Heerlijk!

IngrediËNTEN

  • 1 Mechelse koekoek – kruidentuiltje (tijm, peterselietakjes, laurierblad) – zout

  • Een goeie klont boter – 1 grote ui – 2 EL bloem voor sauzen – kippenbouillon (die heb je van het koken van de Mechelse koekoek)

  • Culinaire room – Parijse champignons (geblancheerd in citroenwater of uit blik) – triple lemon pepper – verse peterselie

  • 150 gr gehakt (om ballekes van te draaien)

BEREIDINGSWIJZE

  • Leg de Mechelse koekoek in een diepe soepkom, doe er het samengebonden kruidentuiltje bij en overgiet met water tot de kip “onder” ligt. Voeg een snuifje zout toe. Laat koken tot de kip gaar is (afhankelijk van de grootte van je Mechelse koekoek). Af en toe het wit gevormd schuim met een schuimspaan verwijderen. Laat vervolgens de kip met de bouillon een paar uur afkoelen. Ik doe dit meestal ‘s avonds zodat het tijdens de nacht kan afkoelen en ik de dag erna de ragout kan maken. Ik lepel er wel een paar lepels uit om hierin apart de gehaktballetjes te koken.
  • Verwijder de Mechelse koekoek uit de bouillon, haal er het vel af en pluk het vlees in grove stukken. Zeef de bouillon in een puntzeef.
  • Smelt de boter en stoof er de ui in aan. Voeg vervolgens de bloem toe en roer tot je een roux bekomt (ruikt naar koekjes). Voeg nu de bouillon geleidelijk aan toe. Dan mag je de room erbij gieten en laat je nog even pruttelen tot je een vloeiende saus bekomt. Af en toe eens roeren met een houten spatel is aangeraden.
  • Bak de Parijse champignons kort aan in boter. Voeg de kip, champignons en balletjes toe. Afkruiden met citroenpeper en verse peterselie.

KANTTEKENING

  • Laat het je smaken. Lizzy x