Lizzylizzblog

Ragù bolognese

Deze Italiaanse schotel is al meerdere malen het onderwerp geweest van menige discussies. Welke zijn nu juist de ingrediënten, wat mag er wel, wat mag er niet in? Bestel bijvoorbeeld nooit een “spaghetti bolognese” als je in Italië bent, zij serveren deze ragù bolognese immers met lintvormige pasta zoals tagliatelle.

Het enige échte recept ligt veilig opgeborgen in Italië. De ene zegt dat het in een kluis in de Kamer van Koophandel te Bologna ligt. De andere beweert dan weer dat het in een kluis in het Gemeentehuis van Bologna ligt. In ieder geval, het ligt ergens veilig in Bologna.

Ik koos vandaag dit gerecht uit, omdat het Wereldmilieudag is. Een dag waarop ik toch even stil sta en mijn bijdrage wil leveren. En dat doe ik dan door deze ragù bolognese te maken met de restjes uit de frigo en uit de voorraadkast.

Geen tagliatelle maar fijne spaghetti. De verse kruiden komen uit mijn kruidentuintje. Het enige wat ik ben gaan halen is het gehakt, dat had ik niet als restje liggen. Wij schenken trouwens iedere dag aandacht aan het tegengaan van voedselverspilling. Niets erger dan eten laten bederven en het dan in de vuilnisbak te droppen.

Ook de voorraadkast is hier goed gevuld en daar wordt zelfs een mini-inventaris van bijgehouden. Lijst waarop de producten vermeld staan, alsook hun vervaldatum. En nu ga je me helemaal zot verklaren, ze staan ook gerangschikt volgens houdbaarheidsdatum. Zo ben ik zeker dat ik altijd eerst die producten zal gebruiken die het eerste “op” moeten.

De combinatie van room en tomatenpassata zorgt er voor dat de tomatensaus een aangename zachte smaak heeft

Dankzij deze combinatie heb ik dus geen last van mijn maag. Want het gebeurt wel eens dat door de aciditeit van de tomaten ik last heb van maagzuur. Met deze combi is dit dus van de baan. Een klontje suiker helpt ook altijd 🙂

Klaar voor het recept? Hier komt het dan! 5 eenvoudige stappen en dan moet je vooral geduld hebben. De saus mag je zo’n 1 à 2 uur laten pruttelen tot ze de gewenste dikte bekomt.

Ingrediëntenlijst

Olijfolie – 150 gr pancetta

1 fijngesnipperde ajuin en geplet teentje knoflook -1 wortel en 1 stengel witte selder in brunoise (fijne blokjes) gesneden

500 gr runds-varkengehakt

Half flesje lichte culinaire room (Campina)

1 EL tomatenconcentraat – 1 klontje suiker – 1 glas rode wijn – een groot blik tomatenpassata

Kruiden: laurierblad, verse tijm, enkele basilicumblaadjes, peper en zout

Restje Parmezaanse kaas

Recept

Stap 1: Bak de pancetta gedurende enkele minuten aan in olijfolie.

Stap 2: Voeg de ajuin, knoflook, wortel, witte selder toe en laat even meestoven.

Stap 3: Het gehakt mag er bij; bak het mooi bruin.

Stap 4: Giet vervolgens de room er bij en laat deze inkoken.

Stap 5: Doe er het tomatenconcentraat en het klontje suiker bij; blus met de rode wijn en laat opnieuw even inkoken. Dan mogen de tomatenpassata en de kruiden er bij. Laat de saus nu verder pruttelen op een zacht vuur.

Serveren met Parmezaanse kaas, das het “restje” kaas dat ik had liggen 🙂

Ragù Bolognese op basis van de restjes die ik in huis had – Wereldmilieudag
Ragù Bolognese op basis van de restjes die ik in huis had – Wereldmilieudag

Laat hier een snelle reactie achter.