Lizzylizzblog

Risotto met mosselen

Verse Zeeuwse mosselen, dat kan toch zo smaken. Tenminste als je een mossel-fan bent en dat ben ik. De klassieke vraag volgt: hoe eet je ze het liefst? Natuur, in de witte wijn of in de roomsaus?

Tja… wil je de echte goede smaak van de mossel op zich, ga dan voor de puur natuur versie. In de andere versies ga je immers ingrediënten gaan toevoegen die een extra smaak geven en dus gaat de pure smaak van de mossel ietwat verloren. Maar niets mis hoor met die andere versies, ben ik evenzeer verzot op. Ook de populaire variaties zoals met venkel en Pastis of met curry, spreken mij aan.

Een niet zo alledaagse versie

Vandaag ga ik voor een niet zo alledaags mosselgerecht. Ik kies voor een risotto die ik ga afwerken met verse Zeeuwse mosselen. Ik gebruik het kookvocht van de mosselen om de risotto te laten garen. Er komt dus in deze versie geen bouillon aan te pas. De droge witte wijn en de Parmezaanse kaas, die zijn wel van de partij.

Risotto met mosselen

Course: HoofdgerechtenCuisine: Rijstgerechten
Personen

2

personen

Risotto op basis van het kookvocht van de mosselen in plaats van op basis van bouillon. Je zal het zien, die intense smaak maakt het helemaal af!

IngrediËNTEN

  • 1/2 kilo verse Zeeuws mosselen (“Goudmerk”), verse tijm, laurier, peper

  • Klont boter, 1 fijngesnipperde sjalot en een halve knoflookteen, 2 groene selderstengels (in brunoise gesneden), 150 gr risotto rijst

  • 2 x 125 ml droge witte wijn, 500 ml kookvocht van de mosselen

  • Afwerken: Parmezaanse kaas, een draai van de pepermolen

BEREIDINGSWIJZE

  • Leg de mosselen in een ruime pan en giet er 1 portie van de witte wijn over. Kruid met peper, verse tijm en het laurierblad. Dek af en laat pruttelen tot de schelpen open zijn. Giet af in een vergiet en zorg er voor dat je het kookvocht in een kom opvangt.
  • Smelt de boter op een zacht vuur en stoof er de sjalot, look en groene selder in aan. Voeg verse tijm en laurier toe, vervolgens doe je er de risottorijst bij. Roer even om en als de rijst glazig wordt, mag je de 2e portie witte wijn toevoegen. Even laten verdampen nu.
  • Voeg het mosselvocht toe en laat gedurende zo’n 15-20 minuten pruttelen zodat de rijst gaart en het vocht wordt opgenomen.
  • Afwerken doen we door op het einde nog wat Parmezaanse kaas er voorzichtig onder te roeren. Serveer de risotto en leg bovenop de verse Zeeuwse mosselen. Nog een draai van de pepermolen en klaar is kees.

Notes

  • Je hebt verschillende types mosselen – wist je trouwens dat Goudmerk de grootste zijn? En dus niet de Jumbo’s zoals velen denken 🙂 Lizzy x

Laat hier een snelle reactie achter.