Lizzylizzblog

Risotto met roodlof, pancetta en bruine shimeji paddenstoelen

Kerstavond, dat voorgerecht dat is de bloemkoolcrème met langoustine die ik eerder deze week al publiceerde. Tijd nu om het hoofdgerecht te onthullen.

Terwijl ik voor het voorgerecht vastberaden voor vis koos, kies ik nu voor een smeuïge risotto met pancetta. Boordevol smaak: enerzijds de smaak van het roodlof, anderzijds de smaken van de fond die ik gebruikte en de paddenstoelen die ik toevoegde.

Welke ingrediënten heb je nodig?

Voor 2 personen

  • 125 gr risotto rijst met roodlof
  • 1 sjalot en 1 knoflookteen
  • kruiden: gedroogde tijm, peper en zout
  • 120 gr pancetta (2 x 60 gr)
  • 240 ml bruine rundsfond (2 x 120 ml)
  • 240 ml water (2 x 120 ml)
  • een handvol bruine Shimeji paddenstoelen

Voor de afwerking, net voor het serveren: een goeie klont boter en wat geraspte Parmezaanse kaas.

Hoe ben ik te werk gegaan?

Stoof de fijngesnipperde sjalot en de fijn geperste knoflook zachtjes aan in boter. Voeg de risotto rijst toe en roer enkele malen om met een houten lepel. De rijstkorrels nemen het vet van de boter op en worden glazig. Kruid met de gedroogde tijm, wat peper en zout. Voeg het eerste deel van de pancetta toe en laat even mee aanstoven. Blus nu met het eerste deel van de fond en laat pruttelen.

Wanneer de vloeistof bijna volledig ingekookt is, voeg je het tweede deel van de pancetta toe en laat je dat even meestoven. Vervolgens doe je er ook het tweede deel van de fond bij en laat je opnieuw pruttelen.

Herhaal deze stappen eveneens met de twee hoeveelheden water. Normaal gezien is de risotto gaar na zo’n 20 minuten. Moest dat niet het geval zijn, kan je steeds nog wat vloeistof toevoegen. Regelmatig eens proeven is de boodschap, enkel zo ga je perfect weten wanneer de risotto de juiste “bite” heeft.

Helemaal op het einde worden de bruine Shimeji paddenstoelen toegevoegd en laat je ze nog even meestoven. Afwerken doen we door de pan van het vuur te halen en de goeie klont boter tesamen met de Parmezaanse kaas er voorzichtig onder te roeren. Je kan ook nog wat verse bieslook of peterselie over het gerecht strooien.

Meer is er niet aan. Eenvoudig stappenplan, maar toch een uitdaging om jouw risotto smeuïg te krijgen zoals het moet. Benieuwd wat jij van deze versie zal vinden en of deze risotto met roodlof, pancetta en bruine Shimeji paddenstoelen ook op jouw gedekte Kersttafel zal verschijnen?

Risotto met roodlof, pancetta en bruine shimeji paddenstoelen

Servies – Kerst ballen  Maisons du Monde

Bruine Shimeji paddenstoelen Champigros Brussel

Risotto carnaroli con radicchio Lidl

1 reactie

Laat hier een snelle reactie achter.