Lizzylizzblog

Risotto met scampi’s en courgette

“Risotto op Italiaanse wijze” dat betekent dat je eerst de rijst gaat bakken – op een laag vuur – in boter of olijfolie en daarna lepel per lepel (lees: soeplepel) bouillon gaat toevoegen. Dat is de manier waarop Italianen risotto bereiden.

Nu heb je natuurlijk wel duizend en één verschillende soorten risotto bereidingen – met vlees, vis, vegetarisch,… licht van kleur, donker van kleur… noem maar op, je kan eigenlijk met alles risotto maken. Eén ding is belangrijk en dat is namelijk de keuze van de rijst die je gaat gebruiken. De alom gekende keuze tussen Arborio of Carnaroli rijst. Dat zijn de twee meest voorkomende risotto-rijst-soorten. En het is net die keuze van een goede rijst die er voor zorgt dat je een overheerlijke smeuïge risotto als eindresultaat gaat krijgen.

Risotto maken is een eenvoudig vijfstappenplan

We beginnen met het aanstoven van fijngesnipperde ui in boter of olijfolie.

Vervolgens gaan we hieraan de rijst toevoegen en deze enkele minuten aanbakken. Je ziet deze veranderen van wit ondoorzichtig naar een beetje glazig.

De derde stap is het toevoegen van witte wijn zodat de rijst het vocht kan opnemen. Regelmatig even omroeren tot de vloeistof opgenomen is.

Na de witte wijn voegen we bouillon toe zodat de rijst smaak en meer vocht kan opnemen. Meestal is het kippenbouillon. Maar niets zegt dat het geen andere bouillon kan zijn – ik denk maar aan de zachte smaak van kalfsbouillon die ik persoonlijk heel passend vind voor risotto. Of een visbouillon indien je gaat voor bijvoorbeeld een risotto met zeevruchten. De bouillon voeg je lepel per lepel toe en laat je telkens inkoken. Net voor alle bouillon op is, kan je hier ook groenten – vlees of vis toevoegen.

De laatste stap – helemaal op het einde en net vóór het opdienen – is het toevoegen van Grana Padano (kaas) en boter. Goeie boter hé!

Welke risotto staat er vandaag op het menu?

Ik ga voor een “vis” variant dus opteer ik voor witte wijn in combinatie met visbouillon. Ditmaal geen zelf gemaakte bouillon, wat de risotto een nog betere smaak zou gegeven hebben – ik gebruikte een visbouillon “blokje”. Fijne schijfjes courgette (a.d.h.v. een spiraalsnijder) en scampi’s deed ik er ook bij.

Tips

Om wat extra smaak te geven stoof ik de fijngesnipperde ui tesamen met een fijn geperst teentje knoflook aan in olijfolie. Ik bak hier ook even kort de scampi’s (zonder schalen) in en leg deze dan opzij.

Scampi’s worden na het toevoegen van de kaas – helemaal op het einde- er voorzichtig onder gemengd.

Ik zet er geen maten en gewichten bij, omdat ik risotto eigenlijk op het gevoel maak. Het enige wat ik afweeg is de risotto rijst, zo’n 150 gr voor 2 personen. De witte wijn is een goed glas, de bouillon is op ‘t zicht. Laten we zeggen dat ik zo’n soeplepel of 6-7 toevoeg. Af en toe eens proeven is mijn leidraad.

Risotto met scampi’s en courgette

Laat hier een snelle reactie achter.