Romige Griekse pasta met verse spinazie en champignons

Romige Griekse pasta met verse spinazie en champignons

Orzo of Griekse pasta, dat is korte pasta in de vorm van rijstkorrels. Je kan er vele kanten mee uit!

Griekse pasta is zeer lekker in soep of in een zomerse salade. Maar je kan deze Orzo ook perfect gebruiken als vervanger van risotto rijst om een lekkere smeuïge Griekse pasta schotel op tafel te toveren. Griekse pasta is gemaakt van tarwebloem en vindt zijn oorsprong wel degelijk in Griekenland (de verwijzing pasta is dus geen link naar Italië). Orzo wordt heel vaak geserveerd in Zuiderse landen.

Hoe Griekse pasta bereiden?

Griekse pasta bereiden is eigenlijk heel eenvoudig. Je dient deze enkel kort te koken in water, zoals je doet met pasta. Of je kan hem in een eenpansgerecht bereiden zoals ik hier doe met verse spinazie en de champignons. Heb je dan ook ineens weinig afwas, dat komt goed uit. De romigheid die ik wou zoals bij een smeuïge risotto, die bekom ik hier door aan het einde volle room toe te voegen. Je dient dan nog enkel deze schotel even te laten pruttelen zodat je de juiste sausdikte bekomt.

Kan je Griekse pasta op voorhand klaarmaken?

Dat kan uiteraard, maar ik raad toch aan deze “à la minute” te bereiden. Wil je de lekkere smeuïgheid en wil je vermijden dat het eenpansgerecht te droog wordt en je opnieuw room dient toe te voegen, dan bereid je deze Orzo best op het moment zelf. Is snel gefikst, in een kwartiertje zet je Griekse pasta op tafel. Is dus een perfect doordeweeks gerecht. Invriezen heb ik ook nog nooit gedaan. Dus geen ervaring mee of dat al dan niet een goeie optie is.

Wat serveer je bij Griekse pasta?

Ik koos er voor om twee soorten groenten (spinazie en champignons) in de Orzo te verwerken en deze te serveren met krokant gebakken, gepaneerde kippefilet. Eenmaal gebakken snij ik de kippefilet in reepjes, dat oogt mooier en vind ik persoonlijk aangenamer als eetervaring met Griekse pasta. Hier komt het recept voor jullie.

Romige Griekse pasta met verse spinazie en champignons

Recipe by LizzylizzCourse: HoofdgerechtenCuisine: Rijstgerechten
Personen

2

personen

Griekse pasta of Orzo is zeer lekker in soep of in een zomerse salade. Maar je kan deze ook perfect gebruiken als vervanger van risotto rijst om een lekkere, smeuïge Griekse pasta schotel op tafel te toveren. Ontdek het hier!

INGREDIËNTEN

  • een goeie klont ongezouten roomboter – 1 sjalot – 1 bakje champignons (250 gr) – 1 zak verse spinazie – 125 gr Griekse pasta – 250 ml kippenbouillon

  • 1 flesje volle room (33%) – blok Parmezaanse kaas – bladpeterselie

  • 2 gepaneerde kippefilets

BEREIDINGSWIJZE

  • Stoof de fijngesneden sjalot zachtjes aan in de boter; voeg de champignons toe en roer enkele malen om met een houten lepel. Doe er vervolgens de bladspinazie bij en roer opnieuw enkele malen. Laat even pruttelen en roer er dan de Griekse pasta onder. Overgiet met de kippenbouillon en laat op het vuur staan tot de vloeistof zo goed als opgenomen is door de Griekse pasta.
  • Werk af door er op het einde de room aan toe te voegen en te laten pruttelen tot je de gewenste sausdikte bekomt. Nog wat geraspte Parmezaanse kaas onder roeren en versieren met versnipperde bladpeterselie.
  • De gepaneerde kippefilets bak je mooi krokant in een aparte braadpan. Je snijdt ze in reepjes en serveert ze bovenop de Griekse pasta.

Kanttekening

  • Ik ontwierp dit recept voor Aldi en gebruikte hun verse producten uit de groenten afdeling.