Lizzylizzblog

Romige parelcouscous met prei, kip en verse dragon

Sinds de start van Lizzylizzblog waren Campina en Soubry er bij: mijn twee partners in crime. Twee familiebedrijven die met Belgische producten werken, oog hebben voor duurzaamheid en duurzame verpakkingen en op een verantwoorde manier aan landbouw doen. Ook zij hechten – net als ik – veel belang aan 2 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen vastgelegd door de Verenigde Naties: “zerohunger” en “zerowaste”. Ken jij de betekenis achter deze twee doelstellingen?

Zerohunger & Zerowaste

  • zerohunger

Het is vandaag ‘Wereld dag van het verzet tegen armoede’. Het is een triest feit dat de strijd tegen armoede in België sterk afneemt. De Covid-19 crisis en de overstromingen – en de gevolgen daarvan – hebben inderdaad hun tol geëist van tienduizenden huishoudens die nooit eerder in grote onzekerheid verkeerden. Niet iedereen kan heerlijke maaltijden op tafel toveren, genieten van een dagelijks gevulde brooddoos of wekelijks boodschappen doen.

Beëindig honger, bereik voedselzekerheid en verbeterde voeding, promoot duurzame landbouw. Soubry deed zijn jaarlijkse donatie aan de Restos du coeur : deze organisatie serveerde in 2020 meer dan één miljoen maaltijden aan mensen die in armoede leven. Voor het 4e jaar op rij doneerde Soubry pasta-maaltijden; dit jaar verdubbelden ze hun donatie en schonken ze er niet minder dan 140.000!

  • zerowaste

Gisteren was het ‘Wereldvoedseldag‘. Nog zo’n dag waarop je even dient stil te staan bij de trieste realiteit. Hoeveel voedsel wordt er niet onnodig weggesmeten? Vaak zaken die nog perfect kunnen worden gebruikt in een nieuw gerecht en die nog perfect kunnen geconsumeerd worden, ook al is de houdbaarheidsdatum overschreden.

Campina ondersteunt de nieuwe campagne van Too Good To Go : Kijk Ruik Proef – vertrouw op je zintuigen om voedselverspilling tegen te gaan. Ken jij het verschil tussen ‘ten minste houdbaar tot’ en ‘te gebruiken tot’? 

Ten minste houdbaar tot’ duidt de kwaliteit aan van het product, terwijl een ‘te gebruiken tot’-datum de voedselveiligheid garandeert. Na het verstrijken van de ‘ten minste houdbaar tot’-datum, kan je het product nog opeten als het correct werd bewaard en mits een kleine zintuiglijke check.

Dus als je een product met een “ten minste houdbaar tot” label ziet, denk dan –> Ziet het product er nog goed uit, is de geur nog normaal en zit de smaak goed? Antwoord je drie maal JA, dan kan je het product beter opeten dan het te verspillen!

Restjeskoken

Zowel Campina als Soubry daagden me uit om na te denken over hoe eten voor sommigen minder of zelfs helemaal onbereikbaar is. Hoe sommige mensen er niet toekomen dagelijks een warme maaltijd te serveren of niet kunnen kiezen wat ze ‘s avonds graag zouden eten. Hoe bomvol onze voorraadkast is gevuld, hoe vaak we restjes weggooien in de vuilnisbak, hoe we daar anders mee kunnen omgaan.

Een leuke uitdaging waar ik geen “nee” tegen zeg. Ik trok de frigo open en vond volgende zaken: een potje met reeds gekookte parelcouscous, wat restjes van gebakken kipfilet, enkele mini-prei’kes, een lepel of twee kruidenkaas en een scheutje lichte culinaire room. Meer dan voldoende om hiermee een lekker gerecht op tafel te toveren. Oh ja, die verlepte verse dragon die krijgt ook nog zijn plaats in dit gerecht.

Romige parelcouscous met prei, kip en verse dragon

Course: HoofdgerechtenCuisine: Pastagerechten
Personen

2

personen

Uitgedaagd worden door Campina en Soubry om even stil te staan bij het feit dat er nog zo veel mensen in armoede leven (lees: dat er nog zo veel mensen vaak niet in de mogelijkheid zijn dagelijks een lekkere, warme maaltijd te serveren) en wij toch nog zo vaak onnodig voedsel(resten) wegsmijten waar we eigenlijk nog heerlijke gerechten mee kunnen maken? Ik trok mijn frigo open…

IngrediËNTEN

  • Enkele mini-prei’kes en wat verlepte verse dragon

  • Wat restjes gebakken kipfilet

  • Een lepel of twee kruidenkaas en een scheutje lichte culinaire room

  • Een potje met reeds gekookte parelcouscous

BEREIDINGSWIJZE

  • Snij de prei in ringen en stoof deze zachtjes aan in olijfolie.
  • Voeg de kipfilet toe en lepel er de kruidenkaas bij. Giet er het scheutje room bij.
  • Roer er de parelcouscous onder en werk af met fijngesnipperde verse dragon.

KANTTEKENING

  • Geniet van je zondag! Enne… trek nog even je frigo open en kijk wat er nog allemaal ligt van vorige week. Misschien kan jij ook een heerlijk restjes-gerecht maken 🙂 Lizzy x

Laat hier een snelle reactie achter.